zondag 9 november om 14:30 - GelreDome, Arnhem

Eredivisie

Vitesse

0-0

Feyenoord

Feyenoord vol vertrouwen richting Vitesse

Feyenoord leeft vol vertrouwen toe naar de belangrijke uitwedstrijd tegen Vitesse. De ploeg van Fred Rutten boekte de afgelopen weken vijf competitieoverwinningen op rij, terwijl donderdag bovendien met 2-0 werd gewonnen van HNK Rijeka in de Europa League. ‘Het team maakt een goede indruk’, concludeerde Rutten zodoende vrijdag in De Kuip. ‘We zijn ons aan het ontwikkelen in onze manier van voetballen.’

“'We zijn ons aan het ontwikkelen in onze manier van voetballen'”
Fred Rutten

De trainer voegde daar direct aan toe dat Feyenoord die ontwikkeling donderdag tegen HNK Rijeka alleen in de eerste helft had laten zien. ‘In de tweede helft was het een stuk minder. Op zo’n moment moet je durven om te blijven voetballen en niet denken dat die wedstrijd gespeeld is omdat je 2-0 voor staat. Als we dat beter gaan doen, kunnen we een tegenstander echt het gevoel geven dat er niets te halen valt.’

Het vertrouwen van Feyenoord richting zondag wordt gesterkt door het feit dat de ploeg in de competitie nog in geen enkele uitwedstrijd een doelpunt tegen kreeg. Die statistiek is volgens Rutten een verdienste van het hele team. ‘Iedereen heeft de bereidheid om elkaars fouten te herstellen. Lex Immers treedt bijvoorbeeld zelfs wel eens als reparateur op’, vertelde hij ter illustratie. ‘We vallen met elf man aan en verdedigen met elf man.’

Los daarvan deelde Rutten een compliment uit aan Kenneth Vermeer, die de afgelopen weken diverse keren zeer belangrijk was voor Feyenoord. De doelman werd daar vrijdag voor beloond met een plaats in de selectie van het Nederlands elftal. ‘Als ik naar zijn prestaties kijk, heeft Kenneth dat dik en dik verdiend’, zei Rutten.

Het is nog niet zeker of de trainer zondag tegen Vitesse kan beschikken over Luke Wilkshire. De verdediger viel donderdag tegen HNK Rijeka uit met hamstringklachten. Indien hij niet inzetbaar is, zal zijn positie worden ingenomen door Khalid Boulahrouz of Rick Karsdorp.

Duel met Feyenoord cruciaal voor Vitesse

Op ruim een kwart van het seizoen is het lastig in te schatten waar Vitesse precies staat. Zowel het vertoonde spel als de tot dusver behaalde resultaten worden gekenmerkt door wisselvalligheid, wat ook is terug te zien op de stand op de ranglijst. De ploeg bezet na elf speelrondes een enigszins teleurstellende elfde plaats in de Eredivisie, al bedraagt het gat met plek vier slechts drie punten. Wat verder opvalt is het doelsaldo. De Arnhemmers maakten op koploper PSV na de meeste doelpunten (27), maar zagen slechts vier clubs meer treffers tegen krijgen.

De lage klassering tot dusver is grotendeels te wijten aan de matige competitiestart. De eerste vier wedstrijden leverden slechts één punt op, al moet gezegd worden dat het programma allesbehalve eenvoudig was. Vitesse moest in die periode op bezoek bij Ajax, PSV en PEC Zwolle, pittige uitduels die geen enkel punt opleverden. In sommige gevallen was dat niet helemaal conform het wedstrijdbeeld, omdat de ploeg in fases behoorlijk voetbal speelde en een flinke dosis kansen wist te creëren.

Desondanks sprak Peter Bosz voortdurend uit dat de doelpunten vanzelf zouden komen. Het geduld en vertrouwen van de coach werden in de daaropvolgende weken beloond. Na de eerste competitiezege van het seizoen tegen Excelsior (3-1) raakte Vitesse op stoom en vielen de goals plotseling als rijpe appelen. FC Dordrecht en ADO Den Haag kregen er zes om de oren (2-6 en 6-1), terwijl in Tilburg met 1-4 werd gewonnen van Willem II. De overwinningen gingen bovendien gepaard met uitstekend voetbal.

Net op het moment dat Vitesse dankzij haar opmars de achtervolging op PSV, Ajax en Feyenoord definitief ingezet leek te hebben, haperde de machine. De duels met NAC Breda en FC Utrecht leverden slechts één punt op, waardoor Bosz en consorten in plaats van een plek in de top vier nu slechts een plaats in de middenmoot bezetten.

De aanstaande thuiswedstrijd tegen Feyenoord van zondag is daarom van cruciaal belang voor Vitesse, dat bij een eventuele nederlaag de posities die recht geven op een Europees ticket verder uit zicht ziet verdwijnen. Een overwinning daarentegen brengt de ploeg volledig terug in de race, al kan dat gezien de voortdurende wisselvalligheid ook binnen een paar weken weer helemaal anders zijn.

Vitesse - Feyenoord 
Zondag 9 november om 14.30 uur in het Gelredome
Scheidsrechter: Gözübüyük

Laatste ontmoetingen

Uit

06/10/2013 Vitesse – Feyenoord 1-2
01/09/2012 Vitesse – Feyenoord 1-0
20/11/2011 Vitesse – Feyenoord 0-4
06/02/2011 Vitesse – Feyenoord 1-1
09/08/2009 Vitesse – Feyenoord 0-0

Thuis
31/01/2014 Feyenoord – Vitesse 1-1
21/04/2013 Feyenoord – Vitesse 2-0
12/02/2012 Feyenoord – Vitesse 3-1
29/08/2010 Feyenoord – Vitesse 4-0
31/03/2010 Feyenoord – Vitesse 2-1