donderdag 11 december om 21:05 - Stade Maurice Dufrasne, Luik

Europa League

Standard Luik

0-3

Feyenoord

Rutten: ‘We nemen duel met Standard Luik heel serieus’

De selectie van Feyenoord is woensdagmiddag aangekomen in Luik. Tegen vier uur draaide de spelersbus het terrein van Stade Maurice Dufrasne op, waar aan het einde van de middag de afsluitende training wordt afgewerkt ter voorbereiding op het Europese duel met Standard Luik van donderdagavond. Kort voor de oefensessie schoven hoofdtrainer Fred Rutten en middenvelder Jens Toornstra in de persruimte van het stadion aan om vooruit te blikken op het slotduel in de groepsfase van de Europa League.

“'Bij een overwinning gaan we als groepswinnaar naar de knock-out fase, dat kan voordelen hebben tijdens de loting'”
Fred Rutten

Rutten gebruikte het persmoment onder meer om tegenover de Belgische en meegereisde Nederlandse media te benadrukken dat Feyenoord de uitwedstrijd tegen Standard Luik niet op een andere manier benadert dan gebruikelijk. Hoewel de Rotterdammers zich al gekwalificeerd hebben voor de volgende ronde van het toernooi, is er volgens de coach geen enkele reden om een andere aanpak te kiezen. ‘Wij nemen het duel van morgen heel serieus. Bij een overwinning gaan we als groepswinnaar naar de knock-out fase, dat kan voordelen hebben tijdens de loting van komende week. Om die reden zal ik in principe ook geen spelers rust gunnen, tenzij er tekenen zijn dat er jongens zijn die dat nodig hebben.’

Feyenoord reisde woensdag zonder onder andere Miquel Nelom en Karim El Ahmadi af naar België. Het tweetal staat ‘op scherp’ en is bij een eventuele volgende gele kaart geschorst voor de eerstkomende Europese wedstrijd. ‘Het lijkt me niet meer dan normaal dat ik daarin geen risico neem’, zei Rutten daarover. ‘Miquel is een verdediger, dan kan er in een wedstrijd altijd een situatie ontstaan met het gevaar van een gele kaart. Dat wil ik voorkomen, net als met El Ahmadi. Karim is een temperamentvolle speler, terwijl hij bovendien met wat pijntjes kampte.’

Hoewel Standard Luik de voorbije periode vaak in een wisselende samenstelling aantrad, weet Feyenoord volgens Rutten wat het in Luik kan verwachten. ‘We zijn op alles voorbereid’, stelde de oefenmeester, die niet uitsluit dat de tegenstander donderdag niet in de sterkst mogelijke opstelling aantreedt. ‘De wedstrijd tegen Club Brugge van komend weekend is voor hen een hele belangrijke. Dan zou ik ook geen risico nemen. Anderzijds is het voor ons zaak om vooral naar onszelf te kijken en van eigen kracht uit te gaan.’

Volgens Jens Toornstra is hoeft het niet nadelig te zijn dat Feyenoord in Luik zonder twee spelers speelt die in de afgelopen periode vrijwel altijd in de basis stonden. ‘We hebben een sterke selectie, dus dat komt helemaal goed. Daarbij is het een geruststelling dat we al verzekerd zijn van de volgende ronde. Dat laatste verandert overigens niets aan onze intentie. We komen hier om een goed resultaat te halen.’

Standard Luik op zoek naar vertrouwen in wisselvallig seizoen

Voor Standard Luik staat er donderdagavond in eigen huis niet meer op het spel dan de eer en een winstpremie. De Belgische topclub begon met hoge verwachtingen aan de groepsfase van de Europa League, maar na de 2-0 nederlaag die in de laatste speelronde werd geleden tegen HNK Rijeka is er voor de ploeg geen uitzicht meer op Europese overwintering.

De nederlaag tegen Rijeka maakte deel uit van een reeks van vier verliespartijen op rij voor Standard Luik, die pas afgelopen zondag ten einde kwam met een 1-0 overwinning op Charleroi. Daarmee is duidelijk dat de opmars die de club aanvankelijk had ingezet onder trainer Ivan Vukomanovic geen passend vervolg heeft gekregen.

Vukomanovic is sinds eind oktober de opvolger van Guy Luzon, die bij de wedstrijd in De Kuip tegen Feyenoord nog op de bank zat bij Standard Luik. Luzon stapte op na tegenvallende resultaten, waarna zijn assistent het roer overnam. Aanvankelijk als tussenoplossing tot het moment dat er een betere kandidaat gevonden zou worden, maar drie competitieoverwinningen op rij verder bleek hij opeens zelf de aangewezen man.

Onder Vukomanovic werd een opmerkelijke opmars ingezet, want de ploeg won in de competitie vier keer op rij en hield in eigen huis Sevilla FC op 0-0. De laatste weken kwam desondanks opnieuw de klad in de resultaten, waardoor Standard Luik inmiddels weer is afgezakt naar de zevende plaats in de Belgische competitie.

Voor de ploeg zal het zodoende de komende periode de prioriteit zijn om de aansluiting bij de Belgische top weer te vinden. In dat opzicht is de wedstrijd tegen Feyenoord van minder groot belang, al kan een overwinning op de Rotterdammers er wellicht voor zorgen dat het broodnodige vertrouwen terugkeert in het elftal.

Standard Luik – Feyenoord
Donderdag 11 december om 21.05 uur in Stade Maurice Dufrasne
Scheidsrechter: Yefet