zondag 3 november om 14:30 - Cambuurstadion

Eredivisie

SC Cambuur-Leeuwarden

0-2

Feyenoord

Feyenoord beseft belang van resultaat in Friesland

Dankzij het bekersucces van afgelopen woensdag spoelde Feyenoord de kater weg die het had overgehouden aan de laatste twee competitieduels. Hoewel trainer Ronald Koeman vrijdag niet teveel conclusies wilde verbinden aan de zege op HSV Hoek, kan zijn ploeg zodoende met opgeheven hoofd toeleven naar de aanstaande ontmoeting met sc Cambuur van komende zondag.

Feyenoord beseft belang van resultaat in Friesland
“Cambuur oogt fris en heeft een goed voetballende ploeg”
Ronald Koeman

Ondanks dat Feyenoord slechts één punt pakte uit de afgelopen twee competitieduels, is er volgens Koeman geen aanleiding om grote wijzigingen door te voeren in zijn elftal. ‘De tweede helft tegen Heracles was Feyenoord-onwaardig, maar verder was vooral het resultaat teleurstellend. Ons rendement lag te laag, met als gevolg dat we vijf punten hebben weggegooid. Dat moet zondag beter.’

In dat opzicht wacht Feyenoord geen eenvoudige klus. Sc Cambuur kan bogen op prima resultaten in thuisduels en schakelde dinsdag – onder toeziend oog van Koeman – NAC Breda uit in het bekertoernooi. ‘Cambuur oogt fris’, zei de oefenmeester daarover. ‘Het is een voetballende ploeg, met een goed middenveld en veel dreiging vanaf de zijkanten. Bovendien hebben ze zich goed aangepast aan kunstgras.’

Bij afwezigheid van Graziano Pellè, die in Leeuwarden het tweede duel van zijn schorsing uitzit, zal Jordy Clasie zondag de aanvoerdersband dragen. Koeman wilde nog niet zeggen of de middenvelder de band behoudt op het moment dat Pellè weer speelgerechtigd is. ‘Ik wil eerst aankijken hoe het de komende weken gaat. Jordy is onze tweede aanvoerder en international, daarom is het logisch dat hij de band krijgt. Hij ontwikkelt zich goed, zowel op het veld als daarbuiten.’

Koeman verwacht in Friesland te kunnen beschikken over Jean-Paul Boëtius. De jeugdinternational ondervond na het competitieduel met Heracles Almelo last van zijn knie, maar trainde vrijdag volledig mee met de groep.

DE TEGENSTANDER

De thuiswedstrijd tegen Feyenoord – de eerste tegen een club uit de traditionele top drie sinds de promotie na vorig seizoen – wordt door sc Cambuur ongetwijfeld met veel vertrouwen tegemoet gezien. In het laatste competitieduel bogen de Friezen tegen FC Utrecht een achterstand om in een klinkende 3-1 overwinning, terwijl de ploeg deze week na een spektakelstuk tegen NAC Breda wist door te dringen tot de achtste finales van het bekertoernooi.

Dat beide prestaties plaatsvonden op vertrouwde bodem, lijkt geen toeval te zijn. Van de twaalf punten die de ploeg van trainer Dwight Lodeweges tot dusver pakte, werden er maar liefst tien in het eigen Cambuur Stadion veroverd. Alleen FC Twente (0-1) vertrok met de volle buit uit Friesland, waar Cambuur bij elk thuisduel kan rekenen op de fanatieke steun van de eigen aanhang.

Hoewel sc Cambuur met een aanvallende en aantrekkelijke speelwijze aantoont absoluut niet te misstaan in de eredivisie, is het de vraag of dat genoeg is om dit seizoen vrij te blijven van degradatiezorgen. De ploeg oogstte in de eerste maanden van het seizoen weliswaar veel lof, maar voorafgaand aan de thuiszege op FC Utrecht wonnen de Friezen slechts één van de laatste zeven gespeelde duels.

Nu het goede gevoel helemaal terug is in Leeuwarden, zal sc Cambuur de toch al succesvolle week willen besluiten met een stunt tegen Feyenoord. De Friezen kunnen wat dat betreft motivatie putten uit de statistieken uit het verleden. Een eventuele zege op de Rotterdammers zal namelijk de boeken in gaan als de eerste ooit in de clubhistorie.

Sc Cambuur – Feyenoord
Zondag 3 november om 14.30 uur in het Cambuur Stadion
Scheidsrechter: Van Boekel