dinsdag 4 februari om 18:45 - Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade

Eredivisie

Roda JC Kerkrade

1-2

Feyenoord

Feyenoord vol ambitie naar Kerkrade

Kort nadat Ronald Koeman afgelopen zaterdag de spelersgroep had ingelicht over zijn besluit om zijn contract niet te verlengen, benadrukte hij dat zijn naderende vertrek niets afdoet aan de ambities voor de rest van dit seizoen. De hoofdtrainer wees de spelers erop dat er voor Feyenoord nog veel te halen is, te beginnen met de aanstaande uitwedstrijd tegen Roda JC Kerkrade. ‘Om aan de doelstelling te voldoen of de ambitie te realiseren om nog hoger te eindigen, zullen we die moeten winnen’, zei Koeman maandag in De Kuip.

Feyenoord vol ambitie naar Kerkrade
“Ik zal er de komende maanden alles aan doen om het maximale eruit te blijven halen”
Ronald Koeman

De trainer liet weten ondanks zijn aangekondigde vertrek niet bang te zijn voor het gevaar dat het seizoen als een nachtkaars uitgaat. ‘Spelers voetballen niet voor hun trainer, maar voor zichzelf en de club. Iedereen heeft er baat bij om zo goed mogelijk te presteren. Voor sommigen staat er bovendien zelfs een WK op het spel. Als trainer heb je niet overal invloed op, maar ik zal er de komende maanden alles aan doen om het maximale eruit te blijven halen. Dat verwacht ik van de spelers ook, en daar zal ik de komende maanden extra op letten.’

Met nog dertien wedstrijden op het programma begint Feyenoord dinsdag in Kerkrade aan de laatste vier maanden van dit seizoen. Koeman: ‘In de laatste jaren is de uitwedstrijd tegen Roda JC voor ons een moeilijke gebleken. Het zegt me weinig dat zij laag staan op de ranglijst, want ook afgelopen weekend is weer eens gebleken dat geen enkele ploeg in de eredivisie op voorhand kansloos is. Zekerheid dat je wint, heb je nooit. Voor ons is het duidelijk, wij moeten winnen als we aan onze ambities willen voldoen.’

Bij afwezigheid van Joris Mathijsen, die nog herstellende is van een bloeding in zijn oog, is Terence Kongolo evenals in de thuiswedstrijd tegen Vitesse een reële optie als zijn vervanger. ‘Terence heeft het prima gedaan’, oordeelde Koeman. ‘Hij had rust aan de bal, maakte de juiste keuzes en was bovendien sterk in de duels. Het is voor hem niet altijd makkelijk geweest de afgelopen maanden, waarin hij veel geduld moest hebben. In de winterstop was er interesse van clubs om hem te huren, maar we hebben duidelijk naar hem uitgesproken dat de kans groot is dat we hem nog hard nodig zouden hebben. Ik ben blij dat ik hem de kans heb gegeven.’

DE TEGENSTANDER

Een dag na de ontluisterende nederlaag op bezoek bij N.E.C. (4-3, na 0-2 voorsprong) kwam er half december een einde aan het dienstverband van Ruud Brood als trainer van Roda JC Kerkrade. Bij de clubleiding ontbrak het vertrouwen dat de neerwaartse spiraal waarin het elftal sinds begin november verkeerde op korte termijn kon worden doorbroken. Aan de hand van de kort na de jaarwisseling aangestelde Jon Dahl Tomasson hopen de Limburgers een zenuwslopende degradatiestrijd te ontlopen.

In de eerste weken bij zijn nieuwe werkgever boekte de beginnend hoofdtrainer en voormalig topvoetballer wisselend succes. Roda JC pakte bij de competitiehervatting knap een punt bij sc Heerenveen, terwijl een week later tegen FC Utrecht de eerste driepunter sinds eind oktober een feit was. Tussendoor bleek AZ een maatje te groot in het bekertoernooi en leed de ploeg afgelopen zaterdag in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle de negende competitienederlaag van dit seizoen.

Hoewel de huidige zestiende plaats op de ranglijst gezien de minimale verschillen in punten – nummer tien NAC Breda staat slechts vijf punten voor op nummer achttien ADO Den Haag – niet alleszeggend is, zal in Kerkrade wel degelijk gevreesd worden voor een zelfde scenario als vorig seizoen. Roda JC kroop door het oog van de naald toen Mark Jan Fledderus in de play-offs tegen Sparta met twee rake vrije trappen degradatie afwendde.

Om niet weer in zo’n situatie terecht te komen is het zaak om zo snel mogelijk meer stabiliteit te krijgen in de resultaten, zal ook Tomassen beseffen. Als voetballer stond de Deen bekend als een winnaar, en hem kennende doet hij er alles aan die mentaliteit over te brengen op zijn spelersgroep. Om lijfsbehoud veilig te stellen is het resultaat heilig, zelfs als dat eenmalig ten koste gaat van zijn oude liefde Feyenoord, zo liet hij tijdens zijn eerste werkdagen in Limburgse dienst al glimlachend weten.

Roda JC Kerkrade – Feyenoord
Dinsdag 4 februari om 18.45 uur in het Parkstad Limburg Stadion
Scheidsrechter: Makkelie

Vorige ontmoetingen:

UIT
10-03-2013 Roda JC Kerkrade – Feyenoord 0-1
11-04-2012 Roda JC Kerkrade – Feyenoord 0-0
20-03-2011 Roda JC Kerkrade – Feyenoord 3-0
07-03-2010 Roda JC Kerkrade – Feyenoord 2-4
02-11-2008 Roda JC Kerkrade – Feyenoord 0-4

THUIS
01/09/2013 Feyenoord – Roda JC Kerkrade 4-0
11-11-2013 Feyenoord – Roda JC Kerkrade 5-2
13-08-2011 Feyenoord – Roda JC Kerkrade 3-0
07-11-2010 Feyenoord – Roda JC Kerkrade 1-1
23-08-2009 Feyenoord – Roda JC Kerkrade 4-0