woensdag 17 december om 20:45 - Philips Stadion, Eindhoven

Eredivisie

PSV

4-3

Feyenoord

Rutten: ‘Niemand is onverslaanbaar’

Feyenoord kan woensdagavond een belangrijke slag slaan op bezoek bij regerend koploper PSV. Het gat tussen deze ploegen bedraagt momenteel negen punten en is bij een overwinning van het elftal van Fred Rutten dus weer te overzien. ‘We gaan naar Eindhoven om PSV te verslaan’, was Rutten helder tijdens de persconferentie in aanloop naar de inhaalwedstrijd.

“'Op papier heeft PSV de beste selectie van Nederland'”
Fred Rutten

‘Aan de andere kant is het niet zo dat we daar het seizoen kunnen winnen’, vervolgde Rutten. ‘Het is duidelijk dat het gat groot wordt als we niet winnen, maar er zijn daarna nog achttien wedstrijden te spelen. Als wij ons blijven doorontwikkelen, weet je nooit hoe dit seizoen verder kan verlopen.’

Rutten kent de kracht van PSV, helemaal omdat huidig hoofdtrainer Phillip Cocu zijn assistent was in de tijd dat Rutten zelf de leiding had in Eindhoven. ‘Maar dat speelt helemaal niet voor mij, dit is een wedstrijd als ieder ander’, zei de trainer.

Volgens Rutten heeft PSV in elk geval een stabielere ploeg dan de afgelopen jaren. ‘PSV heeft absoluut een ontwikkeling doorgemaakt. De ploeg kan snel omschakelen bij balbezit of na balverlies. Op papier heeft PSV de beste selectie van Nederland, maar ook zij hebben dit seizoen punten laten liggen. Niemand is onverslaanbaar.’

Over het strijdplan dat Feyenoord woensdag zal hanteren wilde Rutten op de dag voor de wedstrijd nog niet veel kwijt. Duidelijk is dat de trainer geen beroep kan doen op Jens Toornstra, die afgelopen zondag in de thuiswedstrijd tegen AZ geblesseerd uitviel. ‘Ik besteed mijn aandacht vooral aan de spelers die wel beschikbaar zijn’, zei Rutten daarover. ‘Ik kan verschillende keuzes maken om zijn positie in te vullen.’

Rutten liet ten slotte weten dat Khalid Boulahrouz woensdag terugkeert bij de wedstrijdselectie, nadat hij in de uitwedstrijd tegen Standard Luik halverwege de eerste helft geblesseerd uitviel.

PSV ligt op titelkoers

Bij een overwinning op Feyenoord aanstaande woensdagavond mag PSV zich winterkampioen noemen. De huidige koploper in de Eredivisie komt dan namelijk op een totaal van 40 punten, een aantal dat voor de winterstop ook door achtervolger en regerend landskampioen Ajax niet meer te overtreffen is. Hoewel over de waarde van een eventuele wintertitel getwist kan worden, is het duidelijk dat PSV daarmee op koers ligt om aan het einde van de rit met de schaal te staan, iets wat in 2008 voor het laatst voor kwam.

Dat PSV momenteel de ranglijst aanvoert, is aan de ene kant verrassend te noemen. In de afgelopen vier jaar ging de belangrijkste prijs van het Nederlandse clubvoetbal telkens naar Amsterdam, terwijl de Eindhovenaren een uiterst teleurstellend jaar achter de rug hebben. Mede dankzij liefst elf competitienederlagen en 45 tegendoelpunten viel de ploeg van trainer Philip Cocu vorig seizoen buiten de top drie, iets wat in de afgelopen twintig seizoenen slechts één keer eerder voorkwam. Ter vergelijking: dit seizoen verloor PSV pas tweemaal en staat de teller na vijftien duels op elf tegengoals.

Anderzijds is PSV het aan haar stand verplicht om een serieuze gooi te doen naar het kampioenschap, zeker gezien de selectie waarover Cocu kan beschikken. Zo hebben aanvallers Memphis Depay, Luuk de Jong en Luciano Narsingh allemaal al wedstrijden voor het Nederlands elftal achter hun naam. Datzelfde geldt voor onder meer Georginio Wijnaldum, Adam Maher, Jetro Willems en Jeffrey Bruma, terwijl Santiago Arias en Andrés Guardado steevast kunnen rekenen op een oproep voor de nationale ploeg van respectievelijk Colombia en Mexico.

Cocu is erin geslaagd om van een groep vol talent en kwaliteit een hecht team te smeden, dat vooral in de omschakeling levensgevaarlijk is. Dankzij de snelheid en het scorend vermogen is de ploeg dit seizoen moeilijk te verslaan. In slechts drie van de vijftien tot dusver gespeelde competitieduels wist de ploeg niet te winnen, terwijl PSV evenals Feyenoord al in de voorlaatste wedstrijd van de groepsfase van de Europa League zeker was van de volgende ronde van het toernooi. Bovendien vervolgen de Eindhovenaren na de winterstop ook in de KNVB beker hun weg naar succes.

Dan is er nog de statistiek die PSV dit seizoen kan weerleggen in thuisduels. Alle zeven competitiewedstrijden die de formatie van Cocu tot dusver speelde in het eigen Philips Stadion werden gewonnen, terwijl het alleen tegen NAC Breda een tegendoelpunt hoefde te incasseren. Dat maakt de aanstaande topper tegen Feyenoord alleen maar interessanter, aangezien de Rotterdammers dit seizoen nog ongeslagen zijn in uitduels.

PSV – Feyenoord
Woensdag 17 december om 20.45 uur in het Philips Stadion
Scheidsrechter: Kuipers

Onderlinge ontmoetingen

UIT
13/04/2014 PSV – Feyenoord 0-2
30/01/2013 PSV – Feyenoord 2-1 (KNVB beker)
23/09/2012 PSV – Feyenoord 3-0
26/02/2012 PSV – Feyenoord 3-2
24/10/2010 PSV – Feyenoord 10-0

THUIS
01/12/2013 Feyenoord – PSV 3-1
24/02/2013 Feyenoord – PSV 2-1
04/12/2011 Feyenoord – PSV 2-0
24/04/2011 Feyenoord – PSV 3-1
20/09/2009 Feyenoord – PSV 1-3