zondag 21 december om 14:30 - Rat Verlegh Stadion, Breda

Eredivisie

NAC Breda

0-1

Feyenoord

Rutten: ‘Zondag beginnen aan nieuwe serie’

Met de winterstop voor de deur zag Feyenoord deze week op de valreep een tweetal fraaie reeksen ten einde komen. Tot aan het verlies bij PSV van afgelopen woensdag was de ploeg negen wedstrijden op rij ongeslagen (Eredivisie en Europa League), terwijl de misstap in Eindhoven bovendien de eerste competitienederlaag van dit seizoen op vreemde bodem betekende. Alleen daarom al kijkt Fred Rutten reikhalzend uit naar de eerstvolgende wedstrijd van zijn elftal, aankomende zondag in Breda tegen NAC. ‘Dan krijgen we de kans om een nieuwe serie in te zetten’, wist de hoofdtrainer.

“'Voor NAC is het duel van zondag een kans om in eigen stadion het jaar goed af te sluiten'”
Fred Rutten

Met de uitwedstrijd tegen NAC besluit Feyenoord een bewogen eerste seizoenshelft. Daarin wist de ploeg zich onder meer als groepswinnaar te plaatsen voor de knock-out fase van de Europa League, maar zag het ook de achterstand op de koppositie in de Eredivisie oplopen tot twaalf punten. Rutten kijkt dan ook met gemengde gevoelens terug op de voorbije maanden. ‘De teleurstelling over het puntenverschil overheerst bij mij, dat is duidelijk. Aan de andere kant hebben we in voetballend opzicht een enorme groei doorgemaakt. We zijn een speelwijze aan het ontwikkelen waarmee deze club jaren vooruit kan.’

De wedstrijd tegen PSV stond misschien wel symbool voor de gemengde gevoelens van Rutten. De coach zag zijn ploeg in voetballend opzicht allesbehalve onderdoen voor de huidige koploper, alleen bleef een goed resultaat achterwege. Bang dat zijn spelers lang in de teleurstelling blijven hangen, is Rutten niet. ‘Daarvoor hebben we teveel ervaren jongens in de selectie, die weten dat de knop snel weer om moet. Zo’n rouwproces mag 24 uur duren, wat tevens geldt voor de euforie na een overwinning. Ons vizier moet nu volledig gericht zijn op de wedstrijd in Breda.’

Hoewel Feyenoord met NAC een tegenstander treft die in de hoek zit waar de klappen vallen, is Rutten op zijn hoede voor de huidige nummer zeventien van de Eredivisie. ‘Juist omdat zij in een slechte periode zitten, kan zo’n wedstrijd gevaarlijk zijn. Voor NAC is het duel van zondag een kans om in eigen stadion het jaar goed af te sluiten.’

De kans is aanwezig dat Rutten zondag weer kan beschikken over Jens Toornstra, die vorige week tegen AZ uitviel met een hamstringblessure. ‘Er zit in elk geval geen scheurtje in de hamstring. Ik schat de kans fifty fifty dat hij er zondag alweer bij is’, aldus de oefenmeester, die tevens de hoop uitsprak weer een beroep te kunnen doen op Jean-Paul Boëtius, die in Eindhoven ontbrak wegens ziekte.

Jaar om snel te vergeten voor NAC Breda

Met de thuiswedstrijd tegen Feyenoord van aanstaande zondag komt er voor NAC Breda een einde aan een jaar dat meer diepte- dan hoogtepunten kende. Nadat de ploeg in het seizoen 2013-2014 maar ternauwernood boven de degradatiestreep (vijftiende plaats) eindigde, verloopt de huidige jaargang zo mogelijk nog moeizamer. In dit hele kalenderjaar werd tot dusver slechts vijfmaal gewonnen.

Na een 6-1 nederlaag op bezoek bij de toenmalige hekkensluiter Heracles Almelo begin oktober werd Nebojsa Gudlej ontslagen als hoofdtrainer. Veel beter zijn de resultaten sindsdien onder beginnend hoofdtrainer Eric Hellemons niet geworden, want mocht NAC komende zondag niet winnen van Feyenoord dan gaat het als nummer zeventien van de Eredivisie de winterstop in. Tot overmaat van ramp incasseerde de ploeg afgelopen woensdag een nieuwe dreun in de achtste finale van het bekertoernooi, waarin Excelsior de Bredanaars met 6-0 vernederde.

Heracles en Excelsior waren niet de enige clubs die NAC in de afgelopen maanden op een pak slaag trakteerden. Ook PSV (6-1), Ajax (2-5) en FC Utrecht (1-5) waren veel te sterk, terwijl de ploeg dit seizoen zelf pas driemaal wist te winnen en op de ranglijst alleen FC Dordrecht onder zich houdt.

De huidige tussenbalans zorgt voor hevige onrust in Breda, waar de trouwe aanhang zich roert en zich grote zorgen maakt over de toekomst van hun club. Meer dan ooit snakt eenieder met een geelzwart hart naar de winterstop, om even op adem te komen van een jaar vol teleurstellingen. Voor het zo ver is wacht nog de beladen ontmoeting met Feyenoord, die door de recente blamage alleen maar meer onder hoogspanning is komen te staan.   

NAC Breda – Feyenoord
Zondag 21 december om 14.30 uur in het Rat Verlegh Stadion
Scheidsrechter: Blom

Laatste vijf ontmoetingen

UIT
16/02/2014 NAC Breda – Feyenoord 1-1
09/12/2012 NAC Breda – Feyenoord 2-2
11/09/2011 NAC Breda – Feyenoord 1-3
12/09/2010 NAC Breda – Feyenoord 2-0
27/09/2009 NAC Breda – Feyenoord 0-2

THUIS
25/08/2013 Feyenoord – NAC Breda 3-1
12/05/2013 Feyenoord – NAC Breda 1-0
31/03/2012 Feyenoord – NAC Breda 3-1
13/03/2011 Feyenoord – NAC Breda 2-1
04/04/2010 Feyenoord – NAC Breda 0-0