zaterdag 27 september om 20:45 - De Adelaarshorst, Deventer

Eredivisie

Go Ahead Eagles

0-4

Feyenoord

Rutten: ‘Keihard werken om situatie te kantelen’

Hoewel de bekeruitschakeling tegen Go Ahead Eagles van afgelopen woensdag een nieuwe dreun betekende na een toch al moeizame start van het seizoen, heeft Fred Rutten er alle vertrouwen in dat het tij snel kan keren voor Feyenoord. ‘Maar ik kan deze situatie niet in mijn eentje kantelen. Dat moeten we samen doen, door met elkaar keihard te werken voor betere resultaten’, zei de coach vrijdag in De Kuip, waar hij vooruitblikte op de competitiewedstrijd in Deventer van aanstaande zaterdag.

Rutten: ‘Keihard werken om situatie te kantelen’
“'Met de wil en de bereidheid van dit team zit het goed'”
Fred Rutten

Rutten zag hoe Feyenoord in de Adelaarshorst geen schim was van de ploeg die drie dagen eerder nog oppermachtig was geweest in de Klassieker tegen Ajax. Waar in die wedstrijd nog driemaal de lat werd geraakt en een handvol grote kansen werd gecreëerd, kwam Feyenoord tegen Go Ahead Eagles een stuk minder in de buurt van een doelpunt. ‘Het verschil in de eindfase was te groot bij ons’, erkende de coach. ‘In voetballend opzicht was het bij vlagen aardig, tot aan het strafschopgebied. Juist daar moet het gebeuren, maar ontbrak het ons aan scherpte. Dat moet absoluut beter.’

De mindere resultaten van de afgelopen weken zijn geen mentale kwestie, zo benadrukte de hoofdtrainer. ‘Met de wil en de bereidheid van dit team zit het goed. Bovendien heb ik absoluut het gevoel dat de boodschap die ik als trainer probeer over te brengen, aankomt bij de spelers. Dat zie ik bijvoorbeeld ook terug in het voetballende gedeelte, waarin we als team nog steeds groeiende zijn. Alleen verwachten de mensen veel meer punten van Feyenoord. Als die uitblijven neemt de druk toe, dat is gezond. Die druk leg ik ook mezelf op, want ik ben een winnaar.’

Na vier nederlagen op rij is het voor Feyenoord zaak snel punten te gaan pakken, te beginnen zaterdag tegen Go Ahead Eagles. In de aanloop naar de tweede ontmoeting in Deventer in vier dagen tijd gaf Rutten te kennen niet veel aan zijn elftal te gaan sleutelen. ‘In een situatie als deze is het belangrijk om de structuur en het geraamte van het elftal te behouden, zodat organisatie herkenbaar blijft. Daarin zijn de taken en verantwoordelijkheden voor iedereen helder.’

Rutten kan in Deventer weer beschikken over Lex Immers. De middenvelder is hersteld van een hamstringblessure, die hem aan de kant hield tegen Sevilla, Ajax en in de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Voor Khalid Boulahrouz, van wie Rutten hoopt dat hij op korte termijn speelminuten kan gaan maken, komt het duel in Deventer te vroeg, terwijl ook Rodny Lopes Cabral (geblesseerd) en Wesley Verhoek (geschorst) ontbreken.

DE TEGENSTANDER

In de dubbele ontmoeting met Feyenoord van deze week deelde Go Ahead Eagles afgelopen woensdag de eerste dreun uit. Hoewel trainer Foeke Booy voorafgaand aan het bekerduel had aangegeven meer waarde te hechten aan een goed resultaat in de competitie, straalden zijn spelers vanaf de eerste minuut uit vol voor de overwinning te gaan. Gesteund door de fanatieke aanhang, die in de volgepakte Adelaarshorst negentig minuten lang voor een echte cupsfeer zorgde, slaagde Go Ahead in die missie, wat voor Feyenoord uitschakeling in het bekertoernooi betekende.

Op basis van de geleverde strijd en getoonde passie had de thuisploeg recht op de bekerzege, al had het ook over geluk weinig te klagen. Zo vloog na amper één minuut spelen de eerste de beste doelpoging tegen de touwen, nota bene via het lichaam van Feyenoord-verdediger Sven van Beek. Dankzij die vroege en fortuinlijke treffer kon Go Ahead Eagles zich massaal terugtrekken op eigen helft en zich beperken tot het verdedigen van de voorsprong, iets wat de ploeg overigens vol overgave en met succes deed.

Sterker nog, mede dankzij de goed georganiseerde defensie van de thuisploeg kon Feyenoord pas iets meer dan tien minuten voor het einde van de wedstrijd haar eerste grote kans noteren, toen doelman Mickey van der Hart met een knappe reflex een treffer van Colin Kazim-Richards voorkwam. Op dat moment was het duel in zekere zin al beslist, omdat aanvoerder Jop van der Linden met een schitterende vrije trap voor 2-0 had gezorgd.

De nederlaag betekende voor Feyenoord voor de tweede keer in drie jaar tijd een bekeruitschakeling in Deventer, waar de ploeg ook vorig seizoen in competitieverband niet wist te winnen. Hoewel resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, zal Go Ahead Eagles er alles aan doen om de Adelaarshorst voor Feyenoord ook tijdens de wedstrijd van aanstaande zaterdag als een spookhuis te laten voelen.

Go Ahead Eagles – Feyenoord
Zaterdag 27 september om 20.45 uur in de Adelaarshorst
Scheidsrechter: Kuipers

Laatste vijf ontmoetingen

UIT
24-09-2014 Go Ahead Eagles – Feyenoord 2-0 (KNVB beker)
19-10-2013 Go Ahead Eagles – Feyenoord 2-2
27-10-2011 Go Ahead Eagles – Feyenoord 2-1 (KNVB beker)
14-04-1996 Go Ahead Eagles – Feyenoord 0-3
11-09-1994 Go Ahead Eagles – Feyenoord 2-2

THUIS
30-03-2014 Feyenoord – Go Ahead Eagles 5-0
19-11-1995 Feyenoord – Go Ahead Eagles 2-2
25-02-1995 Feyenoord – Go Ahead Eagles 0-0
26-09-1993 Feyenoord – Go Ahead Eagles 1-0
27-02-1993 Feyenoord – Go Ahead Eagles 4-2