donderdag 17 december om 20:45 - De Kuip, Rotterdam

KNVB beker

Feyenoord

2-1

Willem II

Kuyt schiet Feyenoord in verlenging naar kwartfinale

Feyenoord heeft zich na verlenging geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB beker. Via een benutte strafschop van Dirk Kuyt in de voorlaatste minuut kreeg de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst het stugge Willem II op de knieën: 2-1. De penalty werd door scheidsrechter Ed Janssen gegeven nadat Michiel Kramer door Dries Wuytens werd neergelegd.

Het was de tweede keer dat de Feyenoord-aanhang opgelucht ademhaalde in De Kuip. Eerder deed het publiek dat even voor half elf. Feyenoord balanceerde op de rand van uitschakeling, maar toen was daar in de 88ste minuut ineens Tonny Vilhena die een perfecte steekpass van Eljero Elia koelbloedig met links in de verre hoek schoof. Daarmee zorgde de middenvelder op de valreep alsnog voor de 1-1 en een verlenging, iets waarop het publiek in de uitverkochte Kuip de hoop al een beetje had opgegeven.

De hele tweede helft was Feyenoord op jacht geweest naar de goal die de in de eerste helft opgelopen achterstand ongedaan moest maken. Het tegendoelpunt werd ingeluid door een foute pass van Marko Vejinovic, die de bal na 25 minuten zomaar in de voeten schoof van Lucas Andersen. De aanvaller wist wel raad met dit buitenkansje en schoof de bal – na eerst Sven van Beek gepasseerd te hebben – met links in de lange hoek.

De fout van Vejinovic was exemplarisch voor het spel van Feyenoord, dat in de eerste helft slordig was in de passing en in te laag tempo speelde om het goed georganiseerde Willem II te verrassen. Dat doelman Kostas Lamprou slechts eenmaal een schot tussen de palen (afzender: Vejinovic) op zich zag afkomen, was wat dat betreft een typerende statistiek.

Na rust lagen de verhoudingen anders en was Feyenoord ouderwets de baas in eigen huis. Hoewel de druk op het doel van Lamprou aanzienlijk was, hoefde de voormalig Feyenoord-goalie slechts eenmaal redding te brengen, op een schot van Elia. Andere pogingen verdwenen net naast (kopbal Michiel Kramer, schot invaller Lex Immers) of over (kopbal Elia, schot Karim El Ahmadi) zijn doel.

Aan de andere kant zag Kenneth Vermeer tien minuten voor tijd Richairo Zivkovic ineens voor zich opduiken, maar de invaller schoot ruim naast. Door die misser bleef Feyenoord in de wedstrijd en sleepte de ploeg er uiteindelijk een verlenging uit. Even leek die er zelfs niet meer te komen, maar een goal van invaller Bilal Basacikoglu werd in blessuretijd afgekeurd vanwege buitenspel. 

Nadat Elia, Immers en Zivkovic in de verlenging nog dicht bij een doelpunt waren geweest, leek het op strafschoppen uit te draaien. Totdat Dries Wuytens Kramer neerlegde (en daarvoor zijn tweede gele kaart ontving) en Kuyt vanaf elf meter de wedstrijd besliste. 

Feyenoord – Willem II
Scoreverloop:
25’ 0-1 Andersen
88’ 1-1 Vilhena
119’ 2-1 Kuyt (pen.)

Scheidsrechter: Janssen

Geel: Nelom, Vejinovic (Feyenoord), Peters, D. Wuytens, Braber, Heerkens (Willem II)
Rood: D. Wuytens (117’, 2x geel, Willem II)

Opstellingen
Feyenoord: Vermeer; Karsdorp, Van Beek, Kongolo, Nelom (85’ Basacikoglu); El Ahmadi, Vejinovic (75’ Immers), Vilhena; Kuyt, Kramer en Elia.
Willem II: Lamprou, Van der Struijk, D. Wuytens, Peters, Joppen; Braber, Falkenburg (92’ Nemec), S. Wuytens; De Sa (66’ Heerkens), Van der Velden en Andersen (70’ Zivkovic).