vrijdag 31 januari om 20:00 - De Kuip, Rotterdam

Eredivisie

Feyenoord

1-1

Vitesse

Koeman: ‘Vertrouwen in positieve reactie van het elftal’

Voor Feyenoord was er deze week niet veel tijd om stil te staan bij de dure nederlaag in Den Haag, aangezien de ploeg vrijdag met Vitesse de aftrap verricht van de 21e speelronde in de eredivisie. Een betere gelegenheid om de teleurstelling van vorige week weg te spoelen dan met een goed resultaat in de competitiekraker is nauwelijks denkbaar, zo vond ook trainer Ronald Koeman. ‘We hebben bewezen goed te kunnen reageren na een teleurstelling’, zei hij donderdag in De Kuip.

Koeman: ‘Vertrouwen in positieve reactie van het elftal’
“We hebben bewezen goed te kunnen reageren na een teleurstelling”
Ronald Koeman

De hoofdtrainer moest desondanks toegeven dat zijn elftal dit seizoen te vaak in een situatie als deze terecht is gekomen. ‘Helaas is het ons al een aantal keer niet gelukt om een goede lijn door te trekken. De terugval is steeds te groot, qua spelniveau of qua resultaat. Met elkaar werken we er keihard aan om dat te veranderden, maar tot dusver zijn we niet in staat geweest het te voorkomen.’

Volgens Koeman was het veldspel van zijn ploeg in Den Haag niet eens onaardig, maar ontbrak op cruciale momenten de scherpte. ‘Een voorbeeld is de tweede goal van ADO. We stonden met zeven verdedigers tegenover vier aanvallers van de tegenstander en toch konden zij raak koppen, nota bene in de extra tijd van de eerste helft. Dat kan niet. Anderzijds incasseerden we in de duels met ADO en FC Utrecht vijf tegentreffers, terwijl we verder nauwelijks tot geen kansen weggaven.’

De belangen zijn vrijdagavond groot in De Kuip, weet Koeman. ‘Meer dan voor ons staat de wedstrijd voor Vitesse ook in het teken van de titelstrijd’, liet de oefenmeester desgevraagd weten. ‘Als wij winnen, komen we dichterbij en hebben we meer om onszelf op te richten. Die drive en focus heb ik de afgelopen week met alle plezier proberen over te brengen en van wat ik heb gezien heeft het team daar goed op gereageerd. Dat is tot dusver altijd zo geweest en ik ben er niet bang voor dat dat vrijdag anders is. Ik heb zoveel vertrouwen in dit team.’

Koeman kan in de topper tegen Vitesse niet beschikken over Joris Mathijsen en Ruud Vormer. De verdediger hield een bloeding aan zijn oog over aan de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag, terwijl Vormer herstellende is van een liesblessure. Tonny Vilhena keert daarentegen terug van een schorsing en is vrijdag inzetbaar.

DE TEGENSTANDER

De teleurstelling in het Arnhemse kamp was groot, afgelopen zondag na het gelijkspel in eigen huis tegen N.E.C. Vitesse liet daarmee niet alleen een unieke kans liggen om de eeuwige aartsrivaal tweemaal in één seizoen te verslaan, maar verzuimde bovendien om gelijke tred te houden met Ajax, dat een paar uur later wél de volle buit pakte. De achterstand op de Amsterdammers bedraagt nu twee punten, terwijl nummer drie FC Twente met nog een duel tegoed de kans heeft om dichterbij te komen.

Hoewel de Gelderse derby met 1-1 een terechte uitslag kreeg, hoopte de Arnhemse aanhang tot de laatste seconden op een winnende treffer. Vitesse slaagde er dit seizoen immers al viermaal in om een wedstrijd in blessuretijd in haar voordeel te beslissen. Tijdens de eerdere ontmoeting tussen beide clubs in Nijmegen moest N.E.C. dik twee minuten na het verstrijken van de officiële speeltijd alsnog buigen, toen Lucas Piazón de trekker overhaalde.

Ook op bezoek bij sc Heerenveen (2-3), Ajax (0-1) en PEC Zwolle (1-2) ging de ploeg van trainer Peter Bosz op het laatste moment met de drie punten aan de haal. Alleen die vier winnende goals leverden Vitesse al acht punten op, die van grote waarde kunnen zijn in de titelrace. Niet voor niets wordt een lange adem vaak gezien als een van de kenmerken van een kampioensploeg.

Een ander essentieel onderdeel waarop de Arnhemmers hoog scoren is stabiliteit. Hoewel het gelijkspel tegen N.E.C. voelde als een nederlaag, bleef Vitesse alweer voor de elfde achtereenvolgende competitiewedstrijd ongeslagen. Een indrukwekkende reeks, waarmee de ploeg zich onderscheidt ten opzichte van de veelal wisselvallige concurrentie. Vitesse mag dan ook absoluut tot de titelkandidaten worden gerekend, al is de koppositie sinds de laatste speelronde voor de winterstop vergeven aan Ajax.

Hoeveel last de ploeg van oud-Feyenoorder Bosz nog zal hebben van de laatste concurrent, wordt vrijdagavond grotendeels duidelijk. Met een overwinning in De Kuip zet Vitesse de Rotterdammers op grote achterstand (acht punten), terwijl verlies het verschil terugbrengt tot twee schamele puntjes. Bovendien betekent een nederlaag ook dat niet alleen de titelkansen behoorlijk afnemen, maar ook dat het overtreffen van de hoogste klassering in de clubgeschiedenis (3e) serieus in gevaar komt. Het resultaat in Rotterdam is dan ook cruciaal voor Vitesse.

Feyenoord – Vitesse
Vrijdag 31 januari om 20.00 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Gözübüyük

Laatste vijf ontmoetingen

THUIS
21/04/2013 Feyenoord – Vitesse 2-0
12/02/2012 Feyenoord – Vitesse 3-1
29/08/2010 Feyenoord – Vitesse 4-0
31/03/2010 Feyenoord – Vitesse 2-1
01/03/2009 Feyenoord – Vitesse 2-2

UIT
06/10/2013 Vitesse – Feyenoord 1-2
01/09/2012 Vitesse – Feyenoord 1-0
20/11/2011 Vitesse – Feyenoord 0-4
06/02/2011 Vitesse – Feyenoord 1-1
09/08/2009 Vitesse – Feyenoord 0-0