donderdag 2 oktober om 19:00 - De Kuip, Rotterdam

Europa League

Feyenoord

2-1

Standard Luik

Rutten: ‘De opdracht is helder’

Feyenoord heeft tegen Standard Luik een goed resultaat nodig om een reële kans te behouden om in Europees verband te overwinteren, zo realiseert ook Fred Rutten zich. ‘Daarom is het duel van morgen heel belangrijk’, zei de trainer woensdag in de aanloop naar de tweede wedstrijd in de groepsfase van de Europa League, waarin Feyenoord de klinkende overwinning op Go Ahead Eagles een goed vervolg hoopt te geven.

Rutten: ‘De opdracht is helder’
“'In fases benaderen we steeds meer het spelniveau van waar we met Feyenoord naartoe willen'”
Fred Rutten

Rutten sprak op de persconferentie in De Kuip, waar ook een delegatie van de Waalse pers was vertegenwoordigd, de hoop uit dat zijn ploeg de wisselvalligheid van de afgelopen weken van zich heeft afgeschud. ‘Ik heb daar een goed gevoel over. Dat heb ik al een tijdje, niet alleen door het resultaat in onze laatste wedstrijd. In fases benaderen we steeds meer het spelniveau van waar we met Feyenoord naartoe willen, alleen is tot dusver te vaak de beloning uitgebleven. Nu is het zaak om de groei door te zetten en telkens weer te bewijzen wat we kunnen. Het mag niet zo zijn dat we goede optredens blijven afwisselen met een mindere beurt.’

Dat laatste kan Feyenoord zich zeker donderdag niet permitteren, weet ook Rutten. Hoewel een eventuele nederlaag of een gelijkspel, ook afhankelijk van de andere wedstrijd in de poule, nog geen definitieve uitschakeling betekent, wordt het een lastig verhaal om dan nog een rol van betekenis te spelen. ‘De opdracht is voor ons daarom helder. We moeten winnen’, stelde de coach, die verklapte weinig wijzigingen in zijn elftal te zullen doorvoeren ten opzichte van de gewonnen wedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Evenals Feyenoord beleefde ook tegenstander Standard Luik een wisselvallige start van het seizoen. ‘Dat bleek onder meer dit weekend, toen ze op onverklaarbare wijze een 2-0 voorsprong uit handen gaven’, zei Rutten. ‘Soms wisselen ze zelfs tijdens een wedstrijd heel goede fases af met mindere momenten. Dat is deels het gevolg van het vertrek van enkele belangrijke spelers, in dat opzicht is dat te vergelijken met de situatie waarmee ook wij te maken kregen. Anderzijds is Luik nog altijd een ploeg met veel ervaring en een fysiek sterke tegenstander.’

De vraag of er bij Feyenoord in een andere sfeer wordt toegeleefd naar het duel met de Belgen nu er eindelijk weer eens is gewonnen, werd beantwoord door Jordy Clasie. ‘De sfeer in de groep is altijd goed gebleven, al zorgt een overwinning natuurlijk voor een nog beter gevoel’, glimlachte de aanvoerder, die naast zijn trainer was aangeschoven in de persruimte van De Kuip. ‘Zelf bereid ik me niet anders voor dan normaal, alleen is het wel zo dat de ene wedstrijd specialer is dan de andere. We hebben jarenlang keihard gewerkt om Europees te spelen, dit seizoen is het eindelijk zo ver. Daarom kijk ik uit naar donderdag.’

DE TEGENSTANDER

Wie het seizoen van Standard Luik tot dusver analyseert, kan een aantal paralellen ontdekken met de seizoensstart van Feyenoord. De Rotterdamse stadionclub zag deze zomer vier sterkhouders vertrekken, terwijl ook de nummer twee van de Belgische competitie van afgelopen seizoen er niet in slaagde om haar beste spelers te behouden. Bovendien lag bij zowel Fred Rutten als Standard Luik-trainer Guy Luzon de vrijwel onmogelijke taak om binnen no-time een nieuw en winnend team te smeden, aangezien beide clubs eind juli al moesten aantreden in de derde voorronde van de Champions League.

Waar die duels voor Feyenoord duidelijk te vroeg kwamen en uitschakeling volgde tegen Besiktas, mocht Standard Luik langer dromen van de Champions League. De ploeg was over twee wedstrijden te sterk voor het Griekse Panathinaikos en kon zich zodoende opmaken voor de laatste horde tot het hoofdtoernooi. In de play-off ronde bleek de miljoenenformatie van Zenit St. Petersburg echter een maatje te groot, waardoor Luik voor het tweede achtereenvolgende jaar van de partij is in de groepsfase van de Europa League.

Hoewel de resultaten in Europees verband tot dusver dik in orde zijn – de groepsfase werd geopend met een 2-0 thuisoverwinning op HNK Rijkeka – heerst er in Luik minder tevredenheid over de competitiestart. De ploeg van Luzon is evenals Feyenoord wisselvallig begonnen aan het seizoen, met een plek in de middenmoot tot gevolg. Naast drie overwinningen en drie nederlagen speelde Luik afgelopen weekend ook voor de derde keer gelijk, door in eigen huis tegen Lierse SK een 2-0 voorsprong uit handen te geven.

De ploeg reist deze week dan ook met weinig houvast af naar De Kuip, waar het bovendien met Feyenoord een tegenstander treft die moet winnen om zicht te behouden op de bovenste twee plaatsen in de poule. Anderzijds heeft Luik dit seizoen juist in Europa haar beste resultaten tot dusver behaald, terwijl de selectie ervan doordrongen zal zijn dat in Rotterdam een mokerslag kan worden uitgedeeld in de strijd om Europese overwintering.

Feyenoord – Standard Luik
Donderdag 2 oktober om 19.00 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Manuel Jorge Neves Moreira de Sousa (POR)