zondag 27 april om 14:30 - De Kuip, Rotterdam

Eredivisie

Feyenoord

5-1

SC Cambuur

Koeman: ‘Project afronden in laatste thuisduel’

Feyenoord kan komende zondag in de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen de tweede plaats in de eredivisie definitief veiligstellen. Een overwinning op sc Cambuur volstaat daarvoor, wat een geslaagde einde zou betekenen van het project dat Ronald Koeman acht wedstrijden voor het einde van de competitie inzette met zijn ploeg. ‘Als we ons project zondag succesvol afronden, hebben we het maximale eruit gehaald. Dat is een compliment waard aan iedereen binnen deze club’, zei de hoofdtrainer vrijdag in De Kuip.

Koeman: ‘Project afronden in laatste thuisduel’
“We zullen op onze hoede moeten zijn, maar anderzijds moet een tegenstander van goeden huize komen om ons in De Kuip te verslaan”
Ronald Koeman

Dankzij de 0-2 overwinning op PSV zette Feyenoord in de vorige speelronde een gigantische stap richting het daadwerkelijk behalen van de tweede plaats. Daarna volgde echter een weekend zonder competitievoetbal, vanwege de bekerfinale die op het programma stond. ‘In zo’n periode merk je dat de spanning in de groep een beetje wegvalt. De taak is aan mij om de focus weer terug te brengen’, vertelde Koeman, die zijn spelersgroep de afgelopen week goed op die prikkel zag reageren. ‘We zijn er nog niet, dat besef is er bij ons. Zondag krijgen we de kans om de tweede plaats definitief te pakken, maar we zullen evenals de laatste wedstrijden goed en geconcentreerd moeten zijn.’

Waar voor Feyenoord de belangen zondag groot zijn, kan tegenstander Cambuur zorgeloos afreizen naar Rotterdam. De Friezen speelden zich in de vorige speelronde veilig dankzij een overwinning op Vitesse en staan op een keurige tiende plaats. ‘Cambuur heeft het dit seizoen fantastisch gedaan’, complimenteerde Koeman de club uit Leeuwarden. ‘Ze kunnen vrijuit spelen, al doen ze dat eigenlijk het hele seizoen al. De ploeg gaat altijd uit van een herkenbare en onbevangen speelstijl. Daarmee heeft Cambuur dit seizoen veel punten gepakt, onder meer in uitwedstrijden tegen PSV en Ajax. We zullen op onze hoede moeten zijn, maar anderzijds moet een tegenstander van goeden huize komen om ons in De Kuip te verslaan.’

De na dit seizoen vertrekkende Koeman zit zondag voor het laatst op de bank tijdens een thuiswedstrijd van Feyenoord. Na afloop van de vrijdagtraining werd de coach met enkele afscheidscadeaus van een groepje oudere supporters, dat dagelijks langs de lijn staat bij het trainingsveld, alvast bedankt voor bewezen diensten. ‘Daar ben ik hen dankbaar voor’, glimlachte Koeman, die het gebaar van de mannen zag als erkenning en waardering voor de drie seizoenen dat hij werkzaam was in De Kuip. ‘Mede door dit soort dingen besef ik steeds meer wat voor een fantastische periode ik heb gehad bij Feyenoord. Als je eenmaal binnen bent bij deze club, blijf je voor altijd Feyenoorder.’

Feyenoord kan in de laatste thuiswedstrijd van de competitie beschikken over een volledig fitte selectie, zo liet Koeman weten. De coach kan alleen geen beroep doen op Lex Immers, die na vijf gele kaarten in de competitie een schorsing uitzit.

DE TEGENSTANDER

Interim-trainer Henk de Jong rende van blijdschap bijna het veld in, de spelers liepen vrolijk dansend een ereronde en de aanhang klapte tot ver na afloop hun handen stuk. Deze uitzinnige taferelen ontstonden twee weken geleden in het Cambuur Stadion, waar de Friese club na een spectaculaire 4-3 overwinning op Vitesse haar verblijf op het hoogste niveau definitief met een jaar had verlengd. Volgens een aantal betrokkenen overtrof het feest op het veld en de tribunes zelfs het kampioensfeest van een jaar eerder, wat veelzeggend was over de ontlading die was losgekomen in Leeuwarden.

Dat lijfsbehoud op soortgelijke wijze werd gevierd als een kampioenschap, is allerminst verwonderlijk. Nog voor er dit seizoen een bal was getrapt, werd sc Cambuur als gedoodverfde degradatiekandidaat bestempeld.  Dat de Friezen zich nog vóór het verdelen van de prijzen hebben veilig gespeeld en momenteel zelfs koploper zijn van het rechterrijtje van de eredivisie, onderstreept nog meer de wereldprestatie die dit seizoen is neergezet.

Vooral de wijze waarop sc Cambuur zich dit seizoen staande heeft gehouden verdient alle lof. Aan de hand van de inmiddels vertrokken Dwight Lodeweges – de hoofdtrainer werd bedreigd nadat bekend was geworden dat hij komende zomer de overstap maakt naar aartsrivaal sc Heerenveen – presenteerde de ploeg zich het gehele seizoen op frisse en onbevangen wijze. Met Elvis Manu en Jody Lukoki, gehuurd van respectievelijk Feyenoord en Ajax, als smaakmakers op de flanken, leverde de attractieve en aanvallende speelstijl met name in thuiswedstrijden veel punten op.

Dankzij het tot dusver veroverde puntenaantal kan sc Cambuur volledig onbezorgd toeleven naar het competitieslot. Hoewel ook de reis naar Rotterdam van zondag ontspannen kan worden afgelegd, is er voor de Friezen wel degelijk nog enige eer te behalen in De Kuip. In het stadion waar sc Cambuur in 1999 voor het laatst speelde kan namelijk de eerste zege op Feyenoord in de clubhistorie worden geboekt, een prestatie die het toch al meer dan geslaagde seizoen van nog meer glans zal voorzien.

Feyenoord – sc Cambuur
Zondag 27 april om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Braamhaar

Laatste ontmoetingen

In De Kuip
22/08/1999 Feyenoord – Cambuur Leeuwarden 4-0
21/11/1998 Feyenoord – Cambuur Leeuwarden 4-0
15/08/1993 Feyenoord – Cambuur Leeuwarden 1-0
12/04/1993 Feyenoord – Cambuur Leeuwarden 3-1

In het Cambuur Stadion
03/11/2013 sc Cambuur – Feyenoord 0-2
17/03/2000 Cambuur Leeuwarden – Feyenoord 2-3
17/03/1999 Cambuur Leeuwarden – Feyenoord 1-5
23/02/1994 Cambuur Leeuwarden – Feyenoord 0-0
08/11/1992 Cambuur Leeuwarden – Feyenoord 0-1