zondag 8 februari om 12:30 - De Kuip, Rotterdam

Eredivisie

Feyenoord

2-1

SC Cambuur-Leeuwarden

Feyenoord via zege op Cambuur terug in top drie

Feyenoord is dankzij een 2-1 overwinning op SC Cambuur teruggekeerd in de top drie van de Eredivisie. De ploeg van Fred Rutten profiteerde door doelpunten van Karim El Ahmadi en Colin Kazim-Richards van puntenverlies van PEC Zwolle. Cambuur eindigde de wedstrijd in De Kuip met tien man vanwege een rode kaart voor Bartholomew Ogbeche.

Feyenoord op slag van rust op voorsprong

Het doelpunt dat Karim El Ahmadi kort voor rust maakte, zorgde voor een golf van opluchting in De Kuip. De middenvelder gaf de bal het laatste zetje, nadat keeper Leonard Nienhuis een schot van Jens Toornstra had moeten lossen. Hij bracht daarmee een einde aan een fase waarin Feyenoord een groot overwicht had, maar dit niet tot uitdrukking wist te brengen in de score.

Hoeveel moeite Feyenoord tot aan de 1-0 had om tot een doelpunt te komen in De Kuip, was enkele ogenblikken eerder het best geïllustreerd toen een reeks van schoten op doel binnen een tijdsbestek van een minuut of twee zonder resultaat bleef. Cambuur wankelde door doelpogingen van achtereenvolgens Colin Kazim-Richards, Lex Immers en Jordy Clasie, maar omdat Feyenoord niet nauwkeurig genoeg was in de afwerking, bleef de beloning voor de aanvalslust uit.

Die fase stond daarmee symbool voor de eerste veertig minuten, waarin Cambuur tot geen enkel schot op doel kwam, maar Feyenoord aan de andere kant van het veld te slordig was in de afronding. Zo werd Jean-Paul Boëtius halverwege de eerste helft in stelling gebracht door een voorzet van Khalid Boulahrouz, maar de aanvaller schoot hoog over. Even eerder had Kazim-Richards op aangeven van Boëtius in kansrijke positie te veel tijd nodig om tot een schot te komen.

Feyenoord scoort uit eerste kans na rust

Zoveel moeite als Feyenoord in de eerste helft had om echt gevaarlijk te worden, zo effectief toonde de ploeg zich direct na rust. Een hoekschop van Clasie vormde toen het startschot voor een scrimmage voor het doel van Nienhuis. Die leidde tot een schot van Toornstra dat via het hoofd van Kazim-Richards binnen vloog.

Waar Feyenoord met de 2-0 voorsprong de wedstrijd al grotendeels in handen had, werd het elftal enkele minuten later nog verder in het zadel geholpen. Scheidsrechter Kevin Blom hield toen de rode kaart voor aan Cambuur-spits Bartholomew Ogbeche na een overtreding op invaller Anass Achahbar.

Cambuur met tien man terug in de wedstrijd

Cambuur-trainer Henk de Jong greep kort daarna in door Sinan Bytyqi en Martijn Barto in te brengen. Dat bleek een gouden greep, want Barto bracht met zijn eerste balcontacten de spanning terug in de wedstrijd. De spits profiteerde van een verkeerde aanname van Boulahrouz en verschalkte Vermeer met een schot in de lange hoek.

Het was direct het laatste wapenfeit van de bezoekers, die met tien man tegen een gedisciplineerd spelend Feyenoord geen vuist meer wist te maken. De Rotterdammers kwamen anderzijds, ondanks het inbrengen van een extra spits in de persoon van Mitchell Te Vrede, ook nauwelijks meer tot echt gevaarlijke momenten.

Feyenoord – SC Cambuur 2-1
Scoreverloop:
43’ 1-0 El Ahmadi
47’ 2-0 Kazim-Richards
62’ 2-1 Barto

Scheidsrechter: Blom

Geel: El Ahmadi, Van Beek (Feyenoord), Rosheuvel, Bijker (SC Cambuur)

Rood: Ogbeche (57’, SC Cambuur)

Opstellingen:
Feyenoord:
Vermeer; Boulahrouz, Van Beek, Kongolo, Nelom; El Ahmadi (79’ Te Vrede), Immers, Clasie; Toornstra (69’ Vilhena), Kazim-Richards en Boëtius (46’ Achahbar).
SC Cambuur: Nienhuis; Droste (81’ Steblecki), Mac-Intosch, Andriuškevičius; Bijker, El Makrini, Van de Streek, Bakker; Rosheuvel (61’ Bytyqi), Ogbeche en De Ridder (61’ Barto).

Feyenoord - SC Cambuur-Leeuwarden
2-1

Officials

Scheidsrechter:
Kevin Blom
Assistent scheidsrechter:
Richard Brondijk
Assistent scheidsrechter:
Patrick Langkamp
Vierde official:
Christiaan Bax

Opstelling

16
Kenneth Vermeer
23
Khalid Boulahrouz
22
Sven Beek
`92
5
Terence Kongolo
18
Miquel Nelom
6
Jordy Clasie
10
Lex Immers
8
Karim El Ahmadi
`79 `44 `43
28
Jens Toornstra
`69
15
Colin Kazim-Richards
`47
7
Jean-Paul Boëtius
`46

22
Leonard Nienhuis
2
Wout Droste
`81
30
Calvin Mac-Intosh
4
Vytautas Andriuškevičius
17
Lucas Bijker
`45
6
Erik Bakker
21
Mohamed El Makrini
20
Sander Streek
14
Mikhail Rosheuvel
`61 `24
18
Bartholomew Ogbeche
`57
8
Daniël Ridder
`61

Wisselspelers

1
Erwin Mulder
4
Joris Mathijsen
29
Anass Achahbar
`46
19
Mitchell Vrede
`79
21
Tonny Trindade de Vilhena
`69
25
Lucas Woudenberg
26
Rick Karsdorp

31
Donovan Slijngard
15
Mart Dijkstra
9
Martijn Barto
`62 `61
26
Harm Zeinstra
23
Ron Janzen
24
Sebastian Steblecki
`81
11
Sinan Bytyqi
`61
Powered by Ortec