woensdag 23 juli om 20:00 - De Kuip, Rotterdam

Vriendschappelijk

Feyenoord

1-1

Real Sociedad

Laatste test voor fit Feyenoord

Feyenoord maakt zich op voor de laatste test in de aanloop naar de voorronde van de Champions League. Een week voordat Besiktas op bezoek komt in De Kuip, sluit Feyenoord de voorbereiding af met de openingswedstrijd tegen Real Sociedad. Een belangrijk duel, weet hoofdtrainer Fred Rutten. ‘We willen ons presenteren aan het legioen’, zegt hij. ‘Daarnaast is deze wedstrijd natuurlijk heel belangrijk met het oog op onze Europese wedstrijden.’

Laatste test voor fit Feyenoord
“'We willen ons presenteren aan het legioen'”
Fred Ruttten

Rutten heeft woensdag tegen Real Sociedad een vrijwel volledig fitte selectie tot zijn beschikking. Joris Mathijsen is weer inzetbaar nadat hij is hersteld van een blessure. Ook Khalid Boulahrouz kan in actie komen tegen Real Sociedad. De verdediger traint inmiddels een week mee met Feyenoord, maar Rutten deed tot op heden nog geen beroep op hem in de sindsdien gespeelde oefenwedstrijden. Dat betekent dat Boulahrouz in de openingswedstrijd zijn officieuze debuut kan maken voor Feyenoord.

 Mogelijk sluiten bovendien woensdag Jordy Clasie en Terence Kongolo aan bij de selectie. ‘Dat weten we pas woensdagochtend definitief’, vertelt Rutten. In dat geval zal ook bekeken worden of zij ’s avonds tegen Real Sociedad al hun eerste wedstrijdminuten van dit seizoen kunnen maken. Stefan de Vrij sluit later deze week aan bij de selectie en ontbreekt dus bij de openingswedstrijd.

 Rutten ziet de oefenwedstrijd van woensdag als een serieuze test voor zijn ploeg in de aanloop naar de dubbele confrontatie met Besiktas. Daarin wil de trainer zoveel als mogelijk de speelwijze benaderen waarmee de ploeg de voorronde van de Champions League zal ingaan. Rutten: ‘We hebben een aparte voorbereiding achter de rug, waarin we veel hebben moeten improviseren. Voorop stond dat de spelers die we tot onze beschikking hadden fit moesten worden en op dat vlak kunnen we tevreden zijn. Dit team heeft op basis van vorig seizoen een bepaalde manier van spelen in zich. Wat dat betreft zullen we nu niet opeens alles gaan omgooien.’

DE TEGENSTANDER

De voorbereiding van Real Sociedad op het nieuwe voetbalseizoen speelt zich voor een deel af in Nederland. Spelers en staf van de Spaanse club verblijven momenteel in Ermelo, waar verder wordt toegewerkt naar de start van de competitie. Tijdens het trainingskamp werd de ploeg onder meer onderworpen aan een eerste serieuze test, in de vorm van een oefenwedstrijd tegen Ajax. De Amsterdammers waren op het complex van amateurvereniging Hardenberg met 3-1 te sterk.

 Sociedad hoopt een beter resultaat neer te zetten in De Kuip, waar de ploeg woensdagavond de tweede serieuze krachtmeting wacht. De kans is overigens aanwezig dat de ploeg van trainer Jagoba Arrasate na Ajax, Feyenoord en het afgelopen seizoen gedegradeerde N.E.C. (aanstaande zaterdag) binnenkort nog een Nederlandse club treft. Tijdens de loting voor de Europese voorrondes die afgelopen vrijdag plaatsvond, werd Sociedad namelijk gekoppeld aan de winnaar van de strijd tussen Aberdeen en FC Groningen.

Ter optimale voorbereiding op het nieuwe (Europese) seizoen trekt Sociedad na de Hollandse tournee naar Engeland. Daar wacht eerst een ontmoeting met Newcastle United op St. James Park, terwijl een paar dagen later Chelsea de tegenstander is op Stamford Bridge. De duels met de twee grootmachten uit de Premier League moeten Arrasate nog meer inzicht bieden in de mogelijkheden die zijn selectie heeft.

 De oefencampagne is voor met name voor Alfred Finnbogason een uitgelezen kans om aan zijn nieuwe werkgever te laten zien wat hij waard is. De spits uit IJsland kwam begin deze maand voor een miljoenenbedrag over van sc Heerenveen en wist in de wedstrijd tegen Ajax direct het net te vinden. De topscorer van de eredivisie van vorig seizoen bewees daarmee zijn reputatie door altijd en overal te kunnen scoren, al deed hij dat de afgelopen twee jaargangen niet in De Kuip.

Feyenoord – Real Sociedad
Woensdag 23 juli om 20.00 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Wiedemeijer

Bestel jouw kaarten voor de openingswedstrijd via www.feyenoord.nl/tickets