zaterdag 1 november om 19:45 - De Kuip, Rotterdam

Eredivisie

Feyenoord

2-0

PEC Zwolle

Rutten: ‘Iedereen werkt voor elkaar in dit team’

Dankzij de 0-1 overwinning op SC Cambuur van afgelopen zondag maakte Feyenoord een reuzensprong op de ranglijst. De ploeg steeg maar liefst vijf plaatsen en vindt zichzelf daardoor bij aanvang van de elfde speelronde terug op de derde plaats in de competitie. De goede resultaten zijn niet op de laatste plaats te danken aan het feit dat Feyenoord dit seizoen zeer weinig doelpunten tegen krijgt: in tien duels werd de keeper pas zeven keer gepasseerd.

“'De wedstrijd tegen PEC Zwolle is een mooie gelegenheid voor ons om te laten zien dat we volop in ontwikkeling zijn'”
Fred Rutten

Die statistiek stemt Fred Rutten zeer tevreden, zo vertelde hij vrijdag in De Kuip, in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. ‘Dat we zo weinig doelpunten tegen krijgen, is te danken aan het hele team’, stelde de trainer. ‘Iedereen werkt voor elkaar. We vallen met elf man aan en we verdedigen ook met elf. Als er dan eens een speler een fout maakt, staat er een ander klaar om die te repareren.’

Tegenover het geringe aantal tegendoelpunten staat dat Feyenoord dit seizoen moeilijk tot scoren komt. In tien wedstrijden werden vijftien doelpunten gemaakt. Ter illustratie: dit is precies de helft van het aantal doelpunten van huidig koploper PSV. ‘Toch maak ik me daar geen zorgen over’, zei Rutten. ‘Ik zou me pas zorgen gaan maken als we helemaal geen kansen meer creëren.’

In dat laatste opzicht ziet Rutten nog steeds progressie binnen zijn team. ‘Ik heb al aan het begin van het seizoen gezegd dat het seizoen voor ons op 1 september (na het sluiten van de transfermarkt, red.) echt zou beginnen. Als je het zo bekijkt, zijn we pas een week of zeven bezig nu. In die periode zie ik veel potentie, groei en bereidheid. De wedstrijd tegen PEC Zwolle is een mooie gelegenheid voor ons om te laten zien dat we volop in ontwikkeling zijn.’

De wedstrijd van zaterdag is bovendien voor Rutten een goede test om te kijken hoe ver zijn elftal in dat opzicht is. ‘Dat vind ik namelijk nog steeds moeilijk in te schatten’, besloot de trainer. ‘Wij moeten ons tegen PEC niet laten verrassen. Die ploeg heeft laten zien dat het kan pieken op het juiste moment. PEC speelt heel goed positiespel als je hen daar de ruimte voor geeft. Het is dus aan ons om dat niet zo ver te laten komen’

PEC Zwolle oogst bewondering met ongekende opmars

PEC Zwolle keert zaterdagavond terug in het stadion waar het dik een half jaar geleden voetbalgeschiedenis schreef. Zondag 20 april werd voor heel Zwolle een dag om nooit meer te vergeten, nadat in de bekerfinale op vernietigende wijze werd afgerekend met Ajax. Het ontketende elftal van trainer Ron Jans maakte korte metten met de landskampioen, die er met een uiteindelijke score van 5-1 nog genadig vanaf kwam.

Nog geen vier maanden later kon de Zwolse prijzenkast wederom worden aangevuld, na een nieuwe overwinning op Ajax. Deze keer was PEC de Amsterdammers de baas in de strijd om de Johan Cruijff Schaal (0-1). In tegenstelling tot de KNVB beker geen trofee die een volksfeest teweeg bracht, wel eentje die opnieuw veel bewondering oogstte. In die wedstrijd, een week voor de start van het seizoen 2014-2015, werd namelijk voorzichtig duidelijk dat Jans opnieuw kan beschikken over een team dat in de Eredivisie voor niemand bang hoeft te zijn.

Dat laatste blijkt ook nu ruim een kwart van het seizoen erop zit. Waar vorig seizoen met de wintermaanden ook het verval in prestaties intrad, oogt PEC nu een stuk stabieler. Het vertrek van dragende krachten als Kamohelo Mokotjo en Darryl Lachman (beide FC Twente), Mateusz Klich (VfL Wolfsburg) en Diederik Boer (Ajax) is opgevangen en met nieuwe blikvangers als Ben Rienstra, Jody Lukoki en Tomás Necid draait de ploeg met een gedeelde derde plaats keurig mee in de subtop.

Met de huidige prestaties zet PEC haar ongekende opmars in Nederland verder voort. Dik twee jaar geleden was de huidige bekerwinnaar bezig aan haar achtste opeenvolgende seizoen in de Jupiler League, terwijl het IJsseldelta Stadion eind augustus vol stroomde voor het eerste Europese duel in de clubgeschiedenis. Tel daar de bekerwinst en de Johan Cruijff Schaal bij op en het is duidelijk dat het jaar 2014 een gouden bladzijde is in de historie van PEC.

Hoewel dit kalenderjaar al niet meer kapot kan voor PEC, is de formatie van Ron Jans er alles aan gelegen om in de laatste twee maanden de huidige lijn door te trekken en het jaar van een passend einde te voorzien. Te beginnen in De Kuip, waar de ploeg haar ongeslagen status tegen de traditionele top-3 verdedigt. Na een doelpuntloze remise tegen Ajax en een 3-1 zege op koploper PSV kan de uitwedstrijd tegen Feyenoord vol vertrouwen tegemoet worden gezien.

Feyenoord – PEC Zwolle
Zaterdag 1 november om 19.45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Vink

Laatste vijf ontmoetingen

Thuis
21/12/2013 Feyenoord – PEC Zwolle 3-0
15/09/2012 Feyenoord – PEC Zwolle 2-0
28/02/2008 Feyenoord – FC Zwolle 2-1 (KNVB beker)
16/05/2004 Feyenoord – FC Zwolle 7-1
10/11/2002 Feyenoord – FC Zwolle 2-0

Uit
04/08/2013 PEC Zwolle – Feyenoord 2-1
17/02/2013 PEC Zwolle – Feyenoord 3-2
28/09/2003 FC Zwolle – Feyenoord 0-3
20/04/2003 FC Zwolle – Feyenoord 1-3
25/11/1988 PEC Zwolle – Feyenoord 2-4