donderdag 6 november om 21:05 - De Kuip, Rotterdam

Europa League

Feyenoord

2-0

HNK Rijeka

Rutten: ‘Alleen de winst telt’

Feyenoord is er aanstaande donderdag veel aan gelegen om in de thuiswedstrijd tegen HNK Rijeka een goed resultaat neer te zetten. Niet alleen kunnen de Rotterdammers daarmee revanche nemen voor de eerdere nederlaag in Kroatië, een overwinning is tevens van groot belang om uitzicht te houden op overwintering in Europa. ‘We spelen thuis en willen niet verder achterop raken in de groep. Daarom telt voor ons morgen alleen een overwinning’, stelde Fred Rutten woensdagmiddag tijdens een persconferentie in De Kuip, waarbij ook verdediger Luke Wilkshire aanschoof.

“'Het is voor mij een luxe en een heel prettig gevoel om in deze fase van het seizoen bijna iedereen aan dek te hebben'”
Fred Rutten

Hoewel Feyenoords bezoek aan Rijeka van twee weken geleden door het 3-1 verlies uitliep op een teleurstelling, bewaart Rutten niet alleen maar slechte herinneringen aan de laatste Europese uitwedstrijd. ‘Ik vond ons daar namelijk beter dan de tegenstander, onder meer op basis van de kansenverhouding. In verschillende fases kregen we de kans om de wedstrijd naar ons toe te trekken, alleen hebben we dat nagelaten. Daar hebben we duur leergeld voor betaald. In Europa gelden nu eenmaal andere wetten dan in de competitie en gaat het meer om overleven.’

Feyenoords hoofdtrainer kreeg na die laatste woorden bijval van Luke Wilkshire. ‘Tijdens Europese wedstrijden krijg je te maken met een ander niveau en andere omstandigheden. Kijk bijvoorbeeld naar het slechte veld waarop we in Rijeka moesten spelen. Het is zaak daar zo goed mogelijk mee om te gaan. In dat opzicht zijn dit heel leerzame ervaringen voor met name onze jongere spelers. Juist door het spelen van dit soort wedstrijden zullen ze groeien. Waar nodig voorzie ik ze van tips, bijvoorbeeld tijdens trainingen of na afloop van wedstrijden’, vertelde de geroutineerde vleugelverdediger.

In de aanloop naar de return tegen de Kroaten keerden tot genoegen van de coach Elvis Manu en Lex Immers terug uit de ziekenboeg, waardoor Feyenoord donderdag alleen Joris Mathijsen en de langer geblesseerde Rodny Lopes Cabral mist en dus op vrijwel volledige oorlogssterkte kan aantreden. Hoewel Rutten daardoor ruim in zijn keuzes zit, wil hij niet spreken van een luxeprobleem. ‘Ik laat het woord probleem in zo’n geval graag achterwege. Het is voor mij een luxe en een heel prettig gevoel om in deze fase van het seizoen bijna iedereen aan dek te hebben.’

Rutten liet tot slot weten ook donderdag weer te rekenen op de steun van het legioen. ‘Ik vind het heel prettig om de geweldige sfeer in dit stadion nu van de positieve kant te ervaren’, glimlachte de coach, die tot aan dit seizoen regelmatig als trainer van de tegenstander een bezoek bracht aan De Kuip. ‘Toen al heb ik steeds gezegd dat De Kuip een mythe is, waar de supporters een belangrijk aandeel kunnen hebben in het resultaat. De wijze waarop zij altijd achter ons staan, geeft mij een heel goed gevoel.’

HNK Rijeka maakt naam in Europa

Dat de 3-1 overwinning op Feyenoord van twee weken geleden van grote betekenis was voor HNK Rijeka, werd direct na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Tom Hagen meer dan duidelijk. Ondanks de hevige regenval ging er in het knusse, grotendeels onoverdekte Stadion Kantrida vrijwel geen Kroaat van zijn plek, vierden de spelers een feestje op het veld en waren de ruim tienduizend toeschouwers getuige van een minuten lang durende vuurwerkshow. Luttele minuten later onderstreepte trainer Matjaz Kek de prestatie van zijn ploeg, door tijdens de persconferentie te reppen van een ‘historische overwinning’.

Dat de vreugde aan de Adriatische Zee bijzonder groot was na de eerste overwinning in de groepsfase van de Europa League, is overigens niet zo verwonderlijk. De club is immers nog een groentje op het Europese podium en komt pas voor de tweede keer in de clubhistorie uit in de groepsfase. Ook voor veel Feyenoord-supporters was HNK Rijeka van de drie opponenten in poule G de meest onbekende.

Inmiddels is HNK Rijeka hard op weg naam te maken in Europa. Waar de club de laatste seizoenen in eigen land al de grootste uitdager is van landkampioen Dinamo Zagreb en onlangs de nationale beker veroverde, maakt de ploeg van Matjaz Kek de afgelopen maanden ook buiten de landsgrenzen grote indruk. Zo overleefde Rijeka in de huidige editie van de Europa League liefst drie voorrondes, waarin het elke tegenstander tweemaal wist te verslaan. Dat gebeurde bovendien met een doelsaldo van liefst zestien doelpunten voor en slechts twee tegen.

HNK Rijeka wil niets liever dan die opmars verder voort zetten. Dankzij de zege op Feyenoord is de ploeg volop in de race om Europees te overwinteren. Zo ver is het nog lang niet, aangezien het verschil tussen de vier clubs in poule G slechts twee punten bedraagt. Toch zullen de spelers en staf zich realiseren dat een stunt in De Kuip de kansen op een plek bij de eerste twee aanzienlijk doet stijgen.   

Feyenoord – HNK Rijeka
Donderdag 6 november om 21.05 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Thomson