zaterdag 18 oktober om 19:45 - De Kuip, Rotterdam

Eredivisie

Feyenoord

2-1

Heracles Almelo

Feyenoord klaar voor drukke periode

Na een periode van twee weken zonder wedstrijden maakt Feyenoord zich op voor de volgende fase van het seizoen. De thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo van aanstaande zaterdag betekent voor de ploeg van trainer Fred Rutten het startschot van een drukke periode van drie weken, waarin naast vier wedstrijden in de Eredivisie ook de dubbele ontmoeting met HNK Rijeka in de Europa League op het programma staat.

“'Jongens als Luke Wilkshire en Colin Kazim-Richards hebben de afgelopen weken in fysiek opzicht kunnen bijtanken'”
Fred Rutten

Hoewel de afgelopen interlandperiode voor Feyenoord niet op het meest gunstige moment kwam, omdat de ploeg na drie overwinningen op rij in een uitstekende vorm verkeerde, keek Rutten vrijdag met een goed gevoel terug op de voorbije weken. ‘Ondanks dat we een aantal jongens misten wegens verplichtingen met nationale teams, hebben we met een grote groep kunnen trainen’, vertelde de coach tijdens een persconferentie in De Kuip. ‘Dat is prettig voor een trainer, terwijl jongens als Luke Wilkshire en Colin Kazim-Richards, die tijdens de voorbereiding in een later stadium bij de selectie zijn aangesloten, in fysiek opzicht hebben kunnen bijtanken.’

Rutten greep de trainingen niet alleen aan om zijn spelers in fysiek opzicht stappen te laten zetten. Ook werd er gericht getraind op specifieke onderdelen, zoals onder meer de eindfase van een aanval en afronding. ‘Wat ik daarvan heb gezien, zag er goed uit. Alleen geeft dat geen enkele garantie. Pas tijdens wedstrijden is een bewijs te zien of een bepaald proces ook daadwerkelijk in de afrondende fase zit. Daarom zal elke speler bij ons 100% moeten geven om als team het maximale resultaat te behalen, elke week weer.’

De coach zag afgelopen week Sven van Beek met een bovenbeenblessure terugkeren van een interland met Jong Oranje. De verdediger mist daardoor het duel met Heracles en zal worden vervangen door Joris Mathijsen, zo liet Rutten weten. ‘Het geniet niet mijn voorkeur om twee linkspoten in het centrum van de verdediging te posteren, maar anderzijds wil ik het liefst zo min mogelijk wijzigingen aanbrengen in het elftal. Joris maakt op de trainingen een uitstekende indruk, wat dat betreft voorzie ik zaterdag geen problemen. Hij is een ongelofelijke professional.’

Feyenoord kan tegen Heracles goede zaken doen door de derde competitiezege op rij te behalen. Steun jij de ploeg van trainer Fred Rutten in de jacht op de drie kostbare punten? Bestel dan nu je kaart via www.feyenoord.nl/tickets en kom zaterdagavond naar De Kuip!

Hekkensluiter op zoek naar houvast

Weinig andere clubs dienden de afgelopen jaren zo vaak als kanonnenvoer in De Kuip als Heracles Almelo. In zowel 2007 als 2013 zegevierde Feyenoord met 6-0, terwijl daarnaast uitslagen als 7-1, 5-1 en 4-1 voorbij kwamen. Ook vorig seizoen waren de Rotterdammers torenhoog favoriet voor het competitieduel in eigen huis, waardoor de verassing compleet was toen er na negentig minuten een eindstand van 1-2 op het scorebord stond. Het was de eerste keer ooit dat Heracles in De Kuip wist te winnen van Feyenoord.

Mocht Heracles ook komende zaterdag de drie punten meenemen uit Rotterdam, zou dat zo mogelijk een nog grotere stunt betekenen dan vorig jaar. De ploeg is immers de huidige hekkensluiter van de Eredivisie, met slechts drie punten na acht speelrondes. De eerste zeven wedstrijden van dit seizoen gingen verloren en de laatste drie daarvan maakte Jan de Jonge al niet eens meer mee. Hij werd eind augustus na het verlies bij Excelsior (3-1) verantwoordelijk gehouden voor de teleurstellende prestaties en ontslagen als hoofdtrainer.

Diens opvolger John Stegeman, die de afgelopen seizoenen al als assistent-trainer aan Heracles was verbonden en inmiddels is aangesteld als hoofdcoach tot het einde van dit seizoen, zag een schokeffect onder zijn leiding uitblijven. Dat was overigens niet verwonderlijk, aangezien hij met Ajax, FC Twente en PEC Zwolle tegenstanders voor zijn kiezen kreeg die momenteel tot de top vijf van de Eredivisie behoren.

De daaropvolgende duels werd Heracles in staat geacht een goed resultaat te kunnen behalen en dit gebeurde ook daadwerkelijk. De ploeg drong via de amateurs van HBS door tot de volgende ronde van het bekertoernooi en trakteerde in het eigen Polman Stadion het dolende NAC Breda op een 6-1 nederlaag.

Hoewel de eerste competitiezege van dit seizoen in Almelo tot grote opluchting leidde en het geloof in eigen kunnen daardoor weer iets zal zijn toegenomen, moet de komende periode uitwijzen hoeveel houvast dat de ploeg daadwerkelijk heeft gegeven. De Kuip is een ideale omgeving om de dramatische periode definitief af te sluiten, maar tevens een plek waar het gevaar van een nieuwe dreun op de loer ligt.

Feyenoord – Heracles Almelo
Zaterdag 18 oktober om 19.45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Makkelie

Laatste vijf ontmoetingen

In De Kuip:
27/10/13 Feyenoord – Heracles Almelo 1-2
28/04/13 Feyenoord – Heracles Almelo 6-0
02/05/12 Feyenoord – Heracles Almelo 4-1
12/02/11 Feyenoord – Heracles Almelo 2-1
14/03/10 Feyenoord – Heracles Almelo 1-1

In het Polman Stadion
02/04/14 Heracles Almelo – Feyenoord 1-2
18/12/13 Heracles Almelo – Feyenoord 1-1 (KNVB beker)
26/08/12 Heracles Almelo – Feyenoord 1-2
21/08/11 Heracles Almelo – Feyenoord 1-1
22/08/10 Heracles Almelo – Feyenoord 1-1