zondag 5 oktober om 14:30 - De Kuip, Rotterdam

Eredivisie

Feyenoord

4-0

FC Groningen

Feyenoord op jacht naar eerste competitiezege in De Kuip

De ontlading bij Feyenoord na de 2-1 overwinning op Standard Luik van donderdagavond in de groepsfase van de Europa League was groot. Het nagenieten van de zege was desondanks niet van lange duur, want het vizier werd vrijdag al direct gericht op de thuiswedstrijd tegen FC Groningen van aanstaande zondag. Feyenoord hoopt dan de eerste competitieoverwinning in eigen huis van dit seizoen te boeken. ‘De competitie is voor ons zeker zo belangrijk als de Europese wedstrijd van donderdag’, zei trainer Fred Rutten vrijdagmiddag in De Kuip. ‘Wij moeten de drie punten in eigen huis houden.’

“'De competitie is voor ons zeker zo belangrijk als de Europese wedstrijd van donderdag'”
Fred Rutten

In dat opzicht leverde de zege op Standard Luik het nodige vertrouwen op in het Rotterdamse kamp. Rutten: ‘Ik ben vooral tevreden over het feit dat de ploeg in een reeks van wedstrijden heeft laten zien dat het over de kracht beschikt om een wedstrijd naar zich toe te trekken. Bovendien zie je dat er steeds meer automatismen in het elftal komen en de bezetting voor het doel beter wordt. De basis zal bij ons blijven om 4-3-3 te spelen, daarin willen we ons verder ontwikkelen. Afhankelijk van eventuele zwakke plekken bij de tegenstander kunnen we daarin nuances aanbrengen.’

De persconferentie van Rutten volgde vrijdag niet lang nadat bondscoach Guus Hiddink in Zeist de selectie voor het Nederlands elftal bekend had gemaakt. Daar bleek dat Jordy Clasie als enige Feyenoorder geselecteerd was voor Oranje, wat betekende dat onder meer Sven van Beek – die nog wel tot de voorselectie behoorde – afviel. ‘Als trainer hoop je natuurlijk dat jouw spelers worden geselecteerd, want dat is goed voor hun ontwikkeling’, zei Rutten daarover. ‘Toch is het vooral positief dat Sven in beeld is. Voor iemand die pas rond de twintig wedstrijden in Feyenoord 1 heeft gespeeld, kan ik niet ontevreden zijn over zijn ontwikkeling. Nu is het voor hem vooral een kwestie van ervaring opdoen. Ik ben blij dat bijvoorbeeld Joris Mathijsen en Khalid Boulahrouz hem helpen en de fijne kneepjes kunnen bijbrengen.’

Rutten kan tijdens de wedstrijd van aanstaande zondag nog geen beroep doen op Boulahrouz, die op de weg terug is na een blessure. Mogelijk maakt de verdediger aanstaande maandag zijn rentree bij Jong Feyenoord/Excelsior, in de thuiswedstrijd tegen Jong ADO Den Haag. ‘Dat bekijken we van dag tot dag’, zei de trainer. Rutten liet verder weten dat hij erop rekent dat Lex Immers, die donderdag een kwartier voor tijd naar de kant ging met hamstringklachten, zondag gewoon inzetbaar is voor Feyenoord.

FC Groningen kwetsbaar op vreemde bodem

Op het moment dat Feyenoord half juli midden in de voorbereiding zat op de wedstrijden tegen Besiktas in de voorronde van de Champions League, kwam het Europese avontuur voor FC Groningen van dit seizoen al ten einde. De ploeg was over twee duels niet opgewassen tegen Aberdeen. Na een bemoedigend gelijkspel in Schotland hadden de noorderlingen goede hoop om de klus in de eigen Euroborg af te kunnen maken, maar de return eindigde in een 1-2 nederlaag.

Dat FC Groningen zich voor het eerst sinds lange tijd weer eens mocht presenteren op het Europese podium, dankte het aan de goede prestaties in de beslissende fase van het afgelopen seizoen. Dankzij een indrukwekkende eindsprint plaatste de ploeg van trainer Erwin van de Looi zich via een zevende plaats op de ranglijst voor de play-offs om Europees voetbal, die dankzij zeges op Vitesse en AZ winnend werden afgesloten.

Erg lang leek de kater van de Europese uitschakeling niet door te werken in Groningen, aangezien de eerste twee competitiewedstrijden werden gewonnen. Eerst vochten de mannen van Van de Looi zich in de Adelaarshorst terug na een 2-0 achterstand (2-3), waarna ook de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo drie punten opleverde. Hét hoogtepunt van de eerste weken van de competitie volgde in het laatste weekend van augustus, toen landskampioen Ajax op een 2-0 werd nederlaag getrakteerd.

Wie die prestaties in ogenschouw neemt, zal zich afvragen waarom het tot dusver ook al diverse keren lelijk mis ging voor FC Groningen. Aan het uitstekende optreden tegen Ajax ging een 3-0 verliespartij bij ADO Den Haag vooraf, terwijl de ploeg een week later met dezelfde cijfers en op ontluisterende wijze van het veld werd geveegd in Leeuwarden.

Omdat meestrijden om een ticket voor Europees voetbal ook dit seizoen het doel is in Groningen, is Van de Looi er alles aan gelegen snel meer stabiliteit aan te brengen in zijn formatie. De magere resultaten in uitwedstrijden (1 gewonnen, drie verloren, negatief doelsaldo van 9-3) zullen hem in de aanloop naar het duel in Rotterdam weinig hoop geven, al heeft de coach de afgelopen weken kunnen zien dat winnen in De Kuip geen onmogelijke opgave hoeft te zijn.

Feyenoord – FC Groningen
Zondag 5 oktober om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Van Sichem

Eerdere ontmoetingen

Thuis
15/12/13 Feyenoord – FC Groningen 1-0
23/12/12 Feyenoord – FC Groningen 2-1
04/03/12 Feyenoord – FC Groningen 1-0
27/02/11 Feyenoord – FC Groningen 5-1
06/12/09 Feyenoord – FC Groningen 3-1

Uit
09/03/14 FC Groningen – Feyenoord 0-2
07/10/12 FC Groningen – Feyenoord 2-2
30/10/11 FC Groningen – Feyenoord 6-0
21/11/10 FC Groningen – Feyenoord 2-0
28/02/10 FC Groningen – Feyenoord 2-3