zaterdag 22 november om 19:45 - De Kuip, Rotterdam

Eredivisie

Feyenoord

2-0

FC Dordrecht

Rutten kijkt uit naar ‘hele mooie week’

Nu de interlandperiode achter de rug is, kan Feyenoord zich opmaken voor de laatste serie wedstrijden van dit kalenderjaar. Met vijf competitiewedstrijden en twee beslissende duels in de groepsfase van de Europa League wacht de ploeg een pittig programma, dat aanstaande zaterdag van start gaat met de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht. ‘Zowel mentaal als fysiek zal er veel van ons worden gevraagd, maar wij hebben laten zien daar goed mee te kunnen omgaan’, toonde Rutten zich vrijdag strijdvaardig.

“'In ons veldspel en in de resultaten hebben we de afgelopen maanden veel progressie geboekt'”
Fred Rutten

Drie van de in totaal zeven wedstrijden die Feyenoord tot half december te wachten staan, worden in de aankomende week gespeeld. Na de ontmoeting met FC Dordrecht komt Sevilla op bezoek in De Kuip, terwijl de ploeg drie dagen daarna in Eindhoven aantreedt tegen Eredivisiekoploper PSV. ‘Een hele mooie week’, glimlachte Rutten. ‘Sinds onze laatste wedstrijd in Arnhem kijk ik daar al reikhalzend naar uit, al mogen we niet vergeten dat de eerstvolgende wedstrijd de allerbelangrijkste is. Dat is een cliché, maar ook een feit.’

Voor Rutten was het een prettig gegeven dat hij ondanks de interlandperiode met een behoorlijke groep kon toeleven naar de laatste fase voor de winterstop. Zo was de selectie door de terugkeer van de jeugdinternationals op maandag alweer grotendeels compleet en voegden alleen Jordy Clasie, Kenneth Vermeer en Karim El Ahmadi zich op donderdag pas bij de groep. 'Daardoor hebben we een vrij normale en goede trainingsweek achter de rug’, stelde de coach, die de komende periode met vertrouwen tegemoet ziet. ‘In ons veldspel en in de resultaten hebben we de afgelopen maanden veel progressie geboekt. Het is belangrijk dat we dat niveau vasthouden.’

Hoewel met FC Dordrecht de huidige hekkensluiter van de Eredivisie op bezoek komt, is dat volgens Rutten zeker geen garantie op een eenvoudige avond. De coach verwees onder meer naar de ontmoeting tussen Ajax en Dordrecht van enkele weken geleden. ‘Toen hebben ze lang stand gehouden. Iedereen verwacht dat wij zaterdag gaan winnen. Dat is absoluut ook onze doelstelling, maar dat is iets anders dan dat het zomaar een walk-over wordt.’

Feyenoord mist zaterdag Luke Wilkshire en Elvis Manu wegens blessures. Rutten liet weten goede hoop te hebben dat het tweetal donderdag tegen Sevilla weer inzetbaar is. Diezelfde hoop sprak de coach uit over Joris Mathijsen, die op de terugweg is van een kuitblessure. Jordy Clasie zit tegen Dordrecht een schorsing uit.

FC Dordrecht in vrije val na verrassende start

De wedstrijd tussen sc Heerenveen en FC Dordrecht in het openingsweekend van de Eredivisie was net een kwartier onderweg, toen de Friese toeschouwers in het Abe Lenstra er nog eens goed voor gingen zitten. Hakim Ziyech had hun ploeg zojuist op voorsprong gezet en gezien het kwaliteitsverschil leek de arme promovendus als een mak schaap naar de slachtbank te worden geleid. Des te groter was de verbazing na negentig minuten, toen er toch echt een eindstand van 1-2 in het voordeel van Dordrecht op het scorebord stond.

De rentree op het hoogste niveau had nauwelijks mooier kunnen zijn dan met de stunt in Heerenveen. Na bijna twintig jaar achtereen in de Jupiler League wist Dordrecht afgelopen zomer terug te keren op het podium waarvan het na het seizoen 1994-1995 was verdwenen. Niet dankzij een kampioenschap, want ondanks een lange periode als koploper bleek Willem II in de slotfase van het seizoen over een langere adem te beschikken. In de play-offs sloeg Dordt alsnog toe en na de overwinning op Sparta kon de champagne worden ontkurkt.

Met dank aan de verrassende overwinning in de eerste speelronde en de gedurfde, aanvallende speelwijze waarmee de ploeg de tegenstanders in de Eredivisie bestrijdt, kon Dordrecht al snel rekenen op sympathie van de Nederlandse voetballiefhebber. Waar de complimenten zich opstapelden, bleven punten achterwege. Behalve de driepunter in Heerenveen werden tot dusver slechts twee puntjes veroverd, dankzij remises tegen Go Ahead Eagles en Excelsior.

De laatste weken gaat het van kwaad tot erger aan de Krommedijk, waar FC Dordrecht zelfs nog puntloos is. De afstraffing tegen Vitesse van eind september (2-6) bleek de opmaat voor een serie van zes achtereenvolgende nederlagen, waarbij de cijfers er niet om logen. Sc Cambuur was met 4-1 te sterk, terwijl ook Ajax en FC Twente weinig moeite hadden om de Dordrechtse defensie het nakijken te geven (tweemaal 4-0).

Als gevolg van de zes verliespartijen is Dordrecht veroordeeld tot de laatste plaats op de ranglijst. Gezien de beperkte middelen waarover de clubleiding kan beschikken werd er vooraf al serieus rekening gehouden met een loodzwaar seizoen. Om die reden is er van paniek nog geen sprake aan de Krommedijk, maar de resultaten van de afgelopen weken maken keihard duidelijk dat het een loodzware klus zal worden om het avontuur in de Eredivisie langer dan een jaar te laten duren.

Feyenoord – FC Dordrecht
Zaterdag 22 november om 19.45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Wiedemeijer

Feyenoord kan ook komende zaterdag de steun van haar trouwe legioen goed gebruiken. Voor de wedstrijd tegen FC Dordrecht zijn nog kaarten beschikbaar. Kijk op www.feyenoord.nl/tickets om jezelf direct te verzekeren van een plek in De Kuip.