woensdag 26 oktober om 20:45 - De Kuip, Rotterdam

KNVB Beker

Feyenoord

4-0

Excelsior

Voorbeschouwing Feyenoord - Excelsior

Feyenoord maakt zich op voor de derde thuiswedstrijd in zeven dagen. Na het Europa League-duel met Zorya Luhansk en de competitiewedstrijd tegen Ajax staat nu een duel in de tweede ronde van de KNVB Beker op het programma.

Voorbeschouwing Feyenoord - Excelsior

Het is de tweede keer in twee maanden dat Feyenoord en Excelsior elkaar ontmoeten in De Kuip. Op 27 augustus werd de stadsderby gespeeld in de Eredivisie (4-1), zoals je hieronder in de samenvatting kunt zien.

Teamnieuws

Trainer Giovanni van Bronckhorst kan woensdag niet beschikken over Tonny Vilhena, die een lichte enkelblessure overhield aan het duel met Ajax. Ook de al langer geblesseerden Kenneth Vermeer en Warner Hahn zijn niet inzetbaar.

Excelsior mist Arghus Bordignon (hamstring), Luigi Bruins (lies) en Terell Ondaan (knie). Zij zijn allen dusdanig geblesseerd dat ze ook ontbreken bij de competitiewedstrijd van komend weekend tegen Ajax. Trainer Mitchell van der Gaag liet dinsdag weten dat hij een aantal reservespelers die nog weinig minuten hebben gemaakt een kans wil geven tegen Feyenoord. Jeffrey Fortes zal in de basis beginnen en daarmee zijn debuut maken voor de Kralingers.

De kijk van de hoofdtrainers

‘Na tien gespeelde wedstrijden is de conclusie dat het begin van de competitie heel goed is voor ons,’ zei Van Bronckhorst afgelopen zondag na de competitiewedstrijd tegen Ajax. ‘Van hieruit moeten we verder werken en deze lijn doortrekken, om te beginnen voor de beker tegen Excelsior.’

Van der Gaag hoopt dat hij met zijn ploeg kan stunten in De Kuip. ‘Er zijn altijd verrassingen en waarom zouden wij dat niet kunnen zijn?,’ vraagt hij zich hardop af op de website van Excelsior. ‘Tegen Barendrecht moesten we uitkijken dat wij niet in negatieve zin de verrassing zouden worden. Nu zitten we in een moeilijke periode, maar moeten wij als ploeg iets laten zien. Daar is deze wedstrijd een mooie gelegenheid voor.’

Vorm

Voor Feyenoord eindigde zondag de reeks van overwinningen in de Eredivisie. Desondanks beleeft de ploeg van Van Bronckhorst met 28 punten uit tien duels een uitstekende competitiestart. Ook in de Europa League (twee duels, zes punten) gaat het Feyenoord tot nu toe voor de wind, terwijl in de eerste ronde van de KNVB Beker FC Oss werd uitgeschakeld (4-1).

Excelsior begon goed aan het seizoen, maar verloor de laatste vier duels in de Eredivisie. De laatste overwinning dateert van 20 september, toen BVV Barendrecht in de eerste ronde van de KNVB Beker met 0-1 werd verslagen.

Historie

Feyenoord en Excelsior ontmoetten Excelsior zeven keer eerder in het toernooi om de KNVB Beker. In 1939 en 1984 werd Feyenoord uitgeschakeld door de stadgenoot. De laatste bekerontmoeting dateert van 10 november 1993, toen Feyenoord na verlenging met 2-3 te sterk was. Officieel speelde Feyenoord een uitduel, maar vanwege de grote publieke belangstelling werd besloten om niet op Woudestein maar in De Kuip te spelen. Feyenoord werd dat seizoen bekerwinnaar door in de finale N.E.C. te verslaan (2-1).

Volg Feyenoord – Excelsior

Voor de wedstrijd tussen Feyenoord en Excelsior zijn nog kaarten verkrijgbaar. Je hebt geen clubkaart nodig en kunt via www.feyenoord.nl/ticketshop een ongelimiteerd aantal kaarten bestellen.

Ben je woensdagavond niet in het stadion? Volg alles rondom de derby op social media (hashtag #feyexc), via de officiële accounts van Feyenoord op TwitterFacebook en Instagram. Alle posts van de club op Twitter en Instagram lees je op de wedstrijddag ook op Feyenoord.nl. De wedstrijd is tevens live te zien op FOX Sports. 

Feyenoord – Excelsior
Woensdag 26 oktober om 20:45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Blom

Laatste ontmoetingen

In De Kuip
27/08/2016 Feyenoord – Excelsior 4-1
02/04/2016 Feyenoord – Excelsior 3-0
22/02/2015 Feyenoord – Excelsior 3-2
14/04/2012 Feyenoord – Excelsior 3-0
12/12/2010 Feyenoord – Excelsior 1-0

Op Woudestein
28/11-2015 Excelsior – Feyenoord 2-4
06/12/2014 Excelsior – Feyenoord 2-5
05/08/2011 Excelsior – Feyenoord 0-2
15/08/2010 Excelsior – Feyenoord 3-2
18/01/2008 Excelsior – Feyenoord 2-1