zaterdag 19 maart om 19:45 - De Kuip, Rotterdam

Eredivisie

Feyenoord

3-1

De Graafschap

Voorbeschouwing: Feyenoord - De Graafschap

Feyenoord wil tegen De Graafschap een goed vervolg geven aan de reeks van vier overwinningen op rij.

Voorbeschouwing: Feyenoord - De Graafschap

Wint Feyenoord voor de vijfde keer op rij, dan behoudt de ploeg sowieso de belangrijke derde plaats in de Eredivisie. De ploeg kan dan zondag in alle rust bekijken wat concurrent AZ doet op bezoek bij FC Twente.

Teamnieuws
Voor het eerst dit seizoen moet Feyenoord het doen zonder aanvoerder Dirk Kuyt, die geschorst is. Ook Terence Kongolo ontbreekt. De verdediger liep tegen Vitesse een hamstringblessure op en is vier tot zes weken uitgeschakeld. Reservedoelman Pär Hansson trainde deze week weer mee nadat een lichte blessure hem enkele wedstrijden aan de kant hield.

Ook het team van De Graafschap is niet helemaal okselfris. Nathaniel Will ontbreekt vanwege een schorsing, terwijl Bryan Smeets donderdag tijdens de training afhaakte met een knieblessure en daardoor zaterdagavond niet inzetbaar is.

De kijk van de hoofdtrainers
Van Bronckhorst is benieuwd hoe zijn ploeg het doet, nu Kuyt voor het eerst dit seizoen ontbreekt. ‘Het is interessant om te zien hoe anderen het gaan invullen, hoe het team reageert op Dirks afwezigheid. Daar ben ik nieuwsgierig naar’, zei de coach vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Jan Vreman, de trainer van De Graafschap, was uiteraard blij dat zijn ploeg vorige week na de 3-0 zege op Roda JC Kerkrade de laatste plaats verliet. ‘Een goed uitgangspunt, maar er zijn nog een paar wedstrijden te gaan om handhaving te realiseren. Daar moeten we nog veel voor doen’, zo was Mister De Graafschap na afloop van dat duel ook realistisch.

Vorm
Na een slechte periode in januari en februari heeft Feyenoord inmiddels weer vier keer op rij gewonnen. In de competitie werden achtereenvolgens FC Utrecht (0-2), SC Cambuur (3-1) en Vitesse (0-2) verslagen, terwijl in de halve finale van de KNVB beker werd afgerekend met AZ (3-1).

De Graafschap ging met vijf punten de winterstop in en leek op dat moment de gedoodverfde degradant. In 2016 pakte de ploeg echter twaalf punten uit tien duels, waardoor de degradatiestrijd met SC Cambuur weer helemaal open ligt.

Historie
Twintig keer eerder ontving Feyenoord De Graafschap in De Kuip. Zestien keer wisten de Rotterdammers de punten in eigen huis te houden, terwijl de Gelderlanders drie keer met de zege aan de haal gingen. Slechts één keer eindigde een confrontatie tussen beide ploegen gelijk: in 1999 werd het 0-0. De laatste keer dat de teams elkaar troffen in De Kuip was in het seizoen 2011-2012, toen Feyenoord met 4-0 won. Eerder dit seizoen vertrok de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst met een 1-2 zege uit Doetinchem.

Volg Feyenoord – De Graafschap
De Kuip zit zaterdagavond zo goed als vol voor het duel met De Graafschap. Ben jij niet in het stadion? Volg de wedstrijd dan via de live updates van @Feyenoord op Twitter en bekijk exclusieve beelden vanuit het stadion via @feyenoord.rotterdam op Instagram. Ook in de aanloop naar de wedstrijd zal er op de officiële social mediakanalen van Feyenoord via diverse filmpjes en foto’s al veel aandacht worden besteed aan de wedstrijd tegen De Graafschap.

Feyenoord – De Graafschap
Zaterdag 19 maart om 19:45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Nijhuis

Laatste ontmoetingen

In De Kuip
17-09-2011 Feyenoord – De Graafschap 4-0
22-01-2011 Feyenoord – De Graafschap 0-1
07-12-2008 Feyenoord – De Graafschap 1-3
04-11-2007 Feyenoord – De Graafschap 2-0
15-08-2004 Feyenoord – De Graafschap 6-1

Op De Vijverberg
04-10-2015 De Graafschap – Feyenoord 1-2
25-03-2012 De Graafschap – Feyenoord 0-3
03-10-2010 De Graafschap – Feyenoord 1-1
22-02-2009 De Graafschap – Feyenoord 0-2
09-02-2008 De Graafschap – Feyenoord 1-3