zondag 14 december om 16:45 - De Kuip, Rotterdam

Eredivisie

Feyenoord

2-2

AZ

Feyenoord vol zelfvertrouwen naar laatste thuisduel

In een opperbeste stemming keerde de Feyenoord-selectie vrijdag aan het begin van de middag terug bij De Kuip. Na de prima overwinning op Standard Luik brachten spelers en staf de nacht door in Genk, om vervolgens vanochtend koers te zetten richting Rotterdam. Daar ging het vizier al snel over op de volgende missie, die de ploeg over iets meer dan 48 uur te wachten staat met de thuiswedstrijd tegen AZ.

“'Even genieten is prima, als vervolgens maar snel de volgende wedstrijd weer gaat leven'”
Fred Rutten

Het goede gevoel waarmee Feyenoord terugkeerde uit Luik, had uiteraard alles te maken met het behaalde resultaat en het feit dat daarmee de groepswinst werd veiliggesteld. Daardoor gaat de Rotterdamse club aanstaande maandag met een beschermde status de koker in, tijdens de loting voor de volgende ronde van de Europa League. Vragen over eventuele komende tegenstanders in Europa wees Fred Rutten vrijdag echter resoluut van de hand. ‘Dat laten we maandag rustig op ons afkomen. Nu is dat niet belangrijk, want wij richten ons volledig op aanstaande zondag’, zei de coach tegenover de verzamelde pers in het stadion.

Hoewel Feyenoord dit seizoen meer dan eens bewees dat het prima in staat is om na een wedstrijd op donderdag de knop snel weer om te zetten, is dat volgens Rutten niet iets dat vanzelfsprekend is. ‘Ik blijf elke keer benieuwd hoe wij dat oppikken. In dat opzicht proef ik steeds meer volwassenheid bij mijn spelers. Even genieten is prima, als vervolgens maar snel de volgende wedstrijd weer gaat leven.’

De volgende wedstrijd is in dit geval die tegen AZ, de laatste tegenstander die dit kalenderjaar op bezoek komt in De Kuip. In de aanloop naar dat duel had Rutten complimenten over voor de Alkmaarders, die momenteel achter de traditionele top drie op de vierde plaats staan in de Eredivisie. ‘Ze zijn bezig aan een goede serie, met een speelwijze die de afgelopen periode veel resultaat heeft opgeleverd. Daarom is AZ absoluut een ploeg om rekening mee te houden.’

Tegen AZ hoopt Feyenoord de goede resultaten van de voorbije maanden een passend vervolg te geven. De Rotterdammers zijn in de competitie sinds 21 september ongeslagen. De laatste acht duels in de Eredivisie leverden zeven overwinningen en één gelijkspel op, met een doelsaldo van twintig goals voor en drie tegen.

AZ wil sterke reeks voortzetten in De Kuip

AZ is de afgelopen periode geruisloos naar de vierde plaats in de Eredivisie geklommen. De ploeg van coach John van den Brom dankt die opmars aan een sterke serie in de afgelopen weken. AZ won al vier wedstrijden op rij, terwijl het inmiddels twee maanden geleden is dat het team voor het laatst een competitieduel verloor. Regerend koploper PSV was toen in Eindhoven met 3-0 te sterk.

Dat AZ de stijgende lijn te pakken heeft is zeker gezien de trainerssoap die zich aan het begin van dit seizoen afspeelde in Alkmaar knap. Met Marco van Basten kwam er deze zomer na de afzwaaiende Dick Advocaat opnieuw een grote naam aan het roer in Alkmaar, maar in september zag de voormalig bondscoach alweer af van zijn rol als hoofdtrainer.  Aanvankelijk werd daarop Alex Pastoor doorgeschoven naar die positie, maar wegens onenigheid met de club was die constructie geen lang leven beschoren. Daarop werd Van den Brom als nieuwe hoofdtrainer naar Alkmaar gehaald, terwijl Van Basten verder ging als zijn assistent.

Van den Brom, die sinds maart dit jaar zonder werk had gezeten na zijn ontslag bij Anderlecht,  begon aan de klus in Alkmaar met een verdienstelijk gelijkspel tegen FC Twente (2-2), maar moest vervolgens een maand wachten op zijn eerste overwinning. Die volgde op zaterdagavond 8 november in het uitduel bij NAC Breda: 0-1.

Daarna pakte AZ ook in de drie duels die volgden de volle buit, waardoor de ploeg inmiddels evenveel punten heeft verzameld als Feyenoord, zij het dat de Alkmaarders een wedstrijd meer hebben gespeeld. Waar Feyenoord zich momenteel de minst gepasseerde ploeg van de Eredivisie mag noemen, heeft ook AZ de verdedigende organisatie de laatste tijd goed voor elkaar. In de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Go Ahead Eagles van vorige week werd voor de vierde achtereenvolgende keer geen tegentreffer geïncasseerd.

Feyenoord is zodoende gewaarschuwd voor de kracht van AZ, helemaal omdat die ploeg een meerderheid van de punten dit seizoen buitenshuis pakte. Van de zeven gespeelde uitwedstrijden wonnen de Alkmaarders er vijf, terwijl de ploeg in eigen huis tot dusver slechts twaalf punten pakte.

Feyenoord – AZ
Zondag 14 december om 16.45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Gözübüyük

Laatste vijf ontmoetingen

THUIS
10/11/2013 Feyenoord – AZ 2-2
10/02/2013 Feyenoord – AZ 3-1
29/04/2012 Feyenoord – AZ 1-0
02/04/2011 Feyenoord – AZ 0-1
07/02/2010 Feyenoord – AZ 1-2

UIT
03/05/2014 AZ – Feyenoord 1-1
25/11/2012 AZ – Feyenoord 0-2
25/09/2011 AZ – Feyenoord 2-1
31/10/2010 AZ – Feyenoord 2-1
08/11/2009 AZ – Feyenoord 1-1