zondag 29 september om 14:30 - De Kuip, Rotterdam

Eredivisie

Feyenoord

4-2

ADO Den Haag

Koeman: 'We zijn op de goede weg'

Hoewel Feyenoord voetballend nog stappen vooruit wil maken, kan de ploeg van trainer Ronald Koeman vertrouwen putten uit de resultaten die afgelopen weken werden geboekt. Nadat het elftal tien punten haalde uit de laatste vier competitieduels, werd donderdagavond in het bekertoernooi FC Dordrecht verslagen. ‘Als we die lijn doortrekken, komen we waar we willen zijn’, vertelde Koeman vrijdagmiddag tijdens de persconferentie in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.

Koeman: 'We zijn op de goede weg'
“We zijn al een stuk verder dan aan het begin van dit seizoen”
Ronald Koeman

Dat Koeman er een dag eerder voor de bekerwedstrijd tegen FC Dordrecht voor had gekozen om weinig te sleutelen aan zijn basisformatie, had niet alleen te maken met de kracht van de tegenstander, maar was ook met het oog op de komende wedstrijden van Feyenoord. De trainer wil spelers vertrouwen bieden, om van daaruit voetballend gezien een volgende stap te maken.

‘Wat dat betreft zijn we al een stuk verder dan aan het begin van dit seizoen’, vertelde Koeman. ‘Toen hadden we moeite om aan de verwachtingen te voldoen. De afgelopen weken zijn we steeds beter gaan spelen, al zijn we nog niet tevreden. Tegen FC Dordrecht kozen we bijvoorbeeld te vaak voor de veilige oplossing, terwijl we graag meer circulatievoetbal willen laten zien.’

Koeman denkt dat vertrouwen het sleutelwoord is om de komende weken beter te gaan spelen. ‘Dat vertrouwen proberen we spelers te geven, ook door middel van oefenstof op de training’, zei hij. ‘Dan ben je natuurlijk nog wel afhankelijk van hoe spelers daarmee omgaan in de wedstrijd. Ik denk dat we op de goede weg zijn.’

Dat Koeman juist in deze fase vaak kiest voor een vaste basisformatie, betekent ook dat veel spelers in de selectie van Feyenoord de afgelopen weken genoegen moesten nemen met een plek op de bank of op de tribune. ‘Dat hoort erbij, spelers moeten dat accepteren’, vertelde Koeman. ‘Ze moeten klaar staan op de momenten dat ze hun kans krijgen.’

DE TEGENSTANDER

Het seizoen van ADO Den Haag is door het afgelaste thuisduel met Vitesse pas zes speelrondes onderweg, maar in het Kyocera Stadion waren afgelopen zaterdag de eerste witte zakdoekjes zichtbaar. De aanhang maakte na afloop van de remise tegen N.E.C. haar onvrede kenbaar, die alles te maken heeft met de teleurstellende competitiestart die ADO beleeft.

Na de teleurstellende resultaten in de competitie, waarin ADO tot dusver slechts vier punten wist te veroveren, boekte de ploeg van trainer Maurice Steijn deze week een bescheiden succesje in het bekertoernooi. Op bezoek bij het in de Topklasse uitkomende GVVV uit Veenendaal werd met een probleemloze 0-3 overwinning de volgende ronde bereikt. 

Voor de Hagenezen is het te hopen dat die lijn de komende periode kan worden doorgetrokken in de eredivisie. Op het eerste gezicht lijkt de huidige selectie daarvoor voldoende kwaliteit te bezitten. Met Tom Beugelsdijk, Danny Holla en Mike van Duinen beschikt Steijn in elke linie over een speler die inmiddels heeft aangetoond een meerwaarde te kunnen zijn, terwijl de spelersgroep deze zomer werd versterkt met onder meer de oud-Feyenoorders Jerson Cabral, Ricky van Haaren en Gianni Zuiverloon.

Duidelijk is dat ADO snel punten zal moeten gaan pakken, maar het programma van de komende weken biedt wat dat betreft niet veel vertrouwen. De ploeg neemt het op tegen onder andere Feyenoord, Vitesse en FC Twente, wat niet direct veel perspectief biedt om de huidige zeventiende plaats op korte termijn ver achter te laten. ADO zal de komende weken dan ook vooral hopen op steun in plaats van witte zakdoekjes. 

Feyenoord – ADO Den Haag
Zondag 29 september om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Gözübüyük

Onderlinge ontmoetingen:

THUIS:
16/12/2012: Feyenoord – ADO Den Haag 3-2
02/10/2011: Feyenoord – ADO Den Haag 0-3
28/11/2010: Feyenoord – ADO Den Haag 2-1
21/02/2010: Feyenoord – ADO Den Haag 2-2
23/11/2008: Feyenoord – ADO Den Haag 3-1

UIT:
05/05/2013: ADO Den Haag – Feyenoord 2-0
22/04/2012: ADO Den Haag – Feyenoord 1-2
20/02/2011: ADO Den Haag – Feyenoord 2-2
29/11/2009: ADO Den Haag – Feyenoord 0-2
26/04/2009: ADO Den Haag – Feyenoord 2-3