zaterdag 6 december om 18:30 - Van Donge & De Roo Stadion, Rotterdam

Eredivisie

Excelsior

2-5

Feyenoord

Feyenoord na adempauze klaar voor slotserie

Omdat de uitwedstrijd tegen PSV van vorige week werd uitgesteld, kreeg Feyenoord de gelegenheid wat langer op adem te komen na de ultieme krachtsinspanning en geweldige prestatie tegen Sevilla FC. Die adempauze kwam goed van pas, aangezien Feyenoord in de laatste periode tot aan de winterstop vol aan de bak moet. In twee weken tijd speelt de ploeg eenmaal thuis (AZ) en viermaal uit, te beginnen komende zaterdag op Woudestein tegen stadgenoot Excelsior.

“'Als de één een foutje maakt, staat de andere klaar om die te repareren. Die bereidheid zie ik bij het hele elftal terug'”
Fred Rutten

In de aanloop naar de eerste stadsderby op het hoogste niveau sinds april 2012 liet Fred Rutten, in navolging van diverse spelers, weten het jammer te vinden dat de topper tegen PSV geen doorgang vond. ‘Alleen hadden wij daar zelf geen invloed op’, zei de jarige hoofdtrainer vrijdag in De Kuip. ‘Daarom hebben we het vizier snel gericht op Excelsior-uit en de laatste serie wedstrijden die ons in de eerste seizoenshelft nog te wachten staat.’

Feyenoord kan vol zelfvertrouwen beginnen aan het laatste blok tot aan de winterstop, gesterkt door de resultaten van de afgelopen maanden. De ploeg is in de competitie al sinds 21 september ongeslagen en Feyenoord kreeg tot dusver de minste tegendoelpunten in de Eredivisie. Dat laatste is voor een deel op het conto te schrijven van het centrale verdedigingsduo. ‘Ik ben heel tevreden over Sven en Terence’, oordeelde Rutten. ‘Niet alleen over hun spel, maar ook over de onderlinge samenwerking tussen die twee. Als de één een foutje maakt, staat de andere klaar om die te repareren. Die bereidheid zie ik overigens niet alleen bij hen, maar bij hele elftal terug.’

In Kralingen verdedigt Feyenoord zaterdag haar ongeslagen status in uitwedstrijden van dit seizoen (driemaal winst, tweemaal gelijk). Een eenvoudige klus wordt dat niet, waarschuwde de coach. ‘Excelsior speelt op een manier die mij aanspreekt. De speelwijze is verzorgd en lang niet gebaseerd op alleen werklust. Daarin is duidelijk de hand van de trainer terug te zien.’

In de jacht op drie punten kan Rutten weer een beroep doen op Elvis Manu. De aanvaller miste de duels met Dordrecht en Sevilla. Hij keert tegen Excelsior terug bij de wedstrijdselectie en begint op de bank. Voor Luke Wilkshire komt de stadsderby nog te vroeg. De rechtervleugelverdediger is weliswaar vrijwel volledig hersteld van een hamstringblessure, maar kwam een maand lang niet in actie en richt zich daarom op de Europa League-ontmoeting met Standard Luik van komende donderdag.

Excelsior aast op eerherstel in stadsderby

‘We staan weer met beide benen op de grond’, twitterde Marinus Dijkhuizen vorige week zondag aan het einde van de middag. De Excelsior-trainer deelde zijn conclusie met zijn ruim duizend volgers na afloop van de afstraffing van zijn ploeg in eigen huis tegen PEC Zwolle (0-5), die hij omschreef als een ‘harde maar goede Eredivisie les’.

Hoewel de uitslag er tegen PEC niet om loog, is er weinig reden voor paniek voor Dijkhuizen en co. De nederlaag was pas de vierde van dit seizoen en bovendien pas de eerste in eigen huis. Een knappe prestatie van Excelsior, dat vorig seizoen nog uitkwam in de Jupiler League en via de play-offs promotie afdwong. Eerder dit seizoen moest de ploeg buigen voor PSV, Vitesse en sc Heerenveen, wat gezien het kwaliteitsverschil en contrast qua begroting niet meer dan logisch was te noemen.

In de overige duels wist Excelsior telkens minimaal een punt te veroveren. De ploeg bleef keurig overeind bij AZ (3-3), FC Groningen (1-1) en tegen FC Utrecht (2-2), terwijl nummer vier FC Twente zelfs ten onder ging op Woudestein. Bovendien gingen de Kralingers in al deze wedstrijden uit van eigen kracht en laat Dijkhuizen zijn elftal al het hele seizoen verzorgd voetbal spelen, met aanvallende intenties.

Lef en brutaliteit, dat is iets wat Excelsior hoe dan ook van pas zal komen in de stadsderby van zaterdag, een duel waarin de ploeg op jacht gaat naar eerherstel na de uitglijder van vorige week. In Rotterdam-Oost leeft bovendien de hoop op een herhaling van de edities van 2008 en 2010, toen grote broer Feyenoord het onderspit moest delven op Woudestein. Mocht Excelsior zaterdag opnieuw voor een stunt zorgen, dan is de kans levensgroot dat Dijkhuizen dat op geheel eigen wijze zal delen met zijn volgers.  

Excelsior – Feyenoord
Zaterdag 6 december om 18.30 uur op Woudestein
Scheidsrechter: Van Boekel

Laatste vijf ontmoetingen

UIT
05/08/2011 Excelsior – Feyenoord 0-2
15/08/2010 Excelsior – Feyenoord 3-2
18/01/2008 Excelsior – Feyenoord 2-1
29/12/2006 Excelsior – Feyenoord 1-3
08/03/2003 Excelsior – Feyenoord 2-6

THUIS
14/04/2012 Feyenoord – Excelsior 3-0
12/12/2010 Feyenoord – Excelsior 1-0
20/10/2007 Feyenoord – Excelsior 1-0
24/09/2006 Feyenoord – Excelsior 1-0
10/09/2012 Feyenoord – Excelsior 4-1