zaterdag 25 januari om 18:45 - Kyocera Stadion, Den Haag

Eredivisie

ADO Den Haag

3-2

Feyenoord

Koeman: ‘Goede competitiereeks doorzetten’

Feyenoord heeft slechts drie dagen de tijd om na het verlies in de Klassieker de knop om te zetten. Hoewel de teleurstelling in het Rotterdamse kamp groot was, is het snel volgende competitieduel met ADO Den Haag van komende zaterdag de ideale gelegenheid om de kater van de bekeruitschakeling weg te spoelen. ‘We richten ons volledig op de competitie en willen daarin de goede lijn doortrekken’, zei trainer Ronald Koeman vrijdag in De Kuip.

Koeman: ‘Goede competitiereeks doorzetten’
“In de competitie zijn we nog steeds kanshebber, daarvoor hoeven we de doelstelling niet aan te passen”
Ronald Koeman

Feyenoord slaagde er in Amsterdam niet in om de goede beginfase een vervolg te geven. Volgens de hoofdtrainer was concentratieverlies daar de voornaamste oorzaak van. ‘De door ons gekozen compacte speelwijze kwam in het eerste half uur goed tot uiting, omdat iedereen geconcentreerd was en de gemaakte afspraken nakwam. Het tweede tegendoelpunt was het voornaamste bewijs dat we dat niet volhielden. In die situatie was goed te zien dat de ruimtes tussen onze linies te groot werden. Daarom hoefden we in de nabeschouwing eigenlijk alleen de beelden van dat moment te laten zien. De belangrijkste les voor ons is dat we in het bewaren van die concentratie nog stappen moeten maken.’

Veel langer de tijd om stil te staan bij de uitschakeling in het bekertoernooi is er voor Feyenoord niet. De focus kan volledig op de competitie, die zaterdag alweer wordt hervat. ‘Er is een mooie kans op een prijs weggevallen’, sprak Koeman. ‘Al bepaalt de loting vaak voor een deel de grootte van je kansen. Na de uitwedstrijd tegen PSV van vorig seizoen hadden we met Ajax-uit opnieuw niet het geluk aan onze zijde. Anderzijds zijn we in de competitie nog steeds kanshebber, daarvoor hoeven we de doelstelling niet aan te passen.’

Om kans te blijven maken op de laatst overgebleven prijs van dit seizoen is een goed resultaat in Den Haag noodzakelijk. Met ADO treft Feyenoord een ploeg die als hekkensluiter in een lastige situatie verkeert. ‘Het is daar onrustig, maar daar zal door het elftal op het veld ongetwijfeld een reactie op volgen. Aan ons de taak om daar op goede en geconcentreerde wijze mee om te gaan. We willen de goede lijn in de competitie graag doortrekken.’

Koeman liet doorschemeren dat de plaats van de geschorste Tonny Vilhena zaterdag wordt ingenomen door John Goossens. Stefan de Vrij keert tegen ADO juist terug van een schorsing, terwijl Ruud Vormer wegens een liesblessure nog niet inzetbaar is.

DE TEGENSTANDER

Voor ADO Den Haag stond er bij de aftrap van de tweede seizoenshelft direct een finale op het programma. In Nijmegen trof de ploeg van trainer Maurice Steijn met N.E.C. een directe concurrent uit de onderste regionen van de eredivisie. ADO verloor het cruciale duel met 3-1, zag de Nijmegenaren passeren op de ranglijst en gleed mede dankzij de zege van sc Cambuur zelf af naar de laatste plaats op de ranglijst.

De contouren van het moeizame seizoen van ADO werden al zichtbaar in de eerste speelrondes, toen vier van de vijf gespeelde wedstrijden verloren gingen. Dat er in de daaropvolgende maanden nooit sprake was van een serieuze ommekeer, komt vooral omdat de ploeg er maar niet in slaagt om een goed resultaat een vervolg te geven en daarmee een goede reeks neer te zetten. Op alle vijf de overwinningen die dit seizoen werden geboekt, volgde in het daaropvolgende duel een (dikke) nederlaag.

Dat laatste is best opvallend te noemen, aangezien juist een overwinning het zelfvertrouwen van de kwakkelende ploeg van Steijn wat zou moeten opvijzelen. Tegen Vitesse en FC Twente, beiden in de race voor de landstitel, bewees ADO wel degelijk tot mooie dingen in staat te zijn. De medekoploper uit Arnhem werd met 2-1 geklopt, terwijl de Tukkers na een waar spektakelstuk met 3-2 ten onder gingen in een kolkend Kyocera Stadion.

Ook in de resterende thuisduels van dit seizoen zal de ploeg de steun van het fanatieke thuispubliek goed kunnen gebruiken, te beginnen aankomende zaterdag tegen Feyenoord. Gezien de huidige situatie op de ranglijst is de ontmoeting met de Rotterdammers niet alleen de eerstvolgende finale, maar hoogstwaarschijnlijk een van de vele finales die ADO in de tweede seizoenshelft nog staat te wachten.

ADO Den Haag – Feyenoord
Aanvang: 18.45 uur
Scheidsrechter: Kuipers

Laatste vijf ontmoetingen

UIT
05/05/2013: ADO Den Haag – Feyenoord 2-0
22/04/2012: ADO Den Haag – Feyenoord 1-2
20/02/2011: ADO Den Haag – Feyenoord 2-2
29/11/2009: ADO Den Haag – Feyenoord 0-2
26/04/2009: ADO Den Haag – Feyenoord 2-3

THUIS
29/09/2013: Feyenoord – ADO Den Haag 4-2
16/12/2012: Feyenoord – ADO Den Haag 3-2
02/10/2011: Feyenoord – ADO Den Haag 0-3
28/11/2010: Feyenoord – ADO Den Haag 2-1
21/02/2010: Feyenoord – ADO Den Haag 2-2