zondag 10 augustus om 12:30 - Kyocera Stadion, Den Haag

Eredivisie

ADO Den Haag

0-1

Feyenoord

Feyenoord zet knop om voor competitiestart

Veel tijd om stil te staan bij de uitschakeling in de voorronde van de Champions League en de loting voor de play-off ronde van de Europa League die vrijdag werd verricht is er niet voor Feyenoord. Een dag na terugkeer uit Istanboel werd er alweer getraind door de selectie, in de aanloop naar de uitwedstrijd van komende zondag in Den Haag. Daar wacht Feyenoord de start van een nieuw Eredivisieseizoen. ‘Het belangrijkste is om de teleurstelling van het resultaat tegen Besiktas om te zetten in positieve energie’, sprak trainer Fred Rutten vrijdag tijdens een persconferentie in De Kuip.

Feyenoord zet knop om voor competitiestart
“Als we drie punten pakken, heeft dat absoluut een positief effect op de mentale gesteldheid van het team”
Fred Rutten

Voor Feyenoord is het zaak om de knop om te zetten, om zich zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op de snel naderende ontmoeting met ADO. In dat opzicht is ook de fysieke gesteldheid van de spelers een belangrijk onderdeel, na de midweekse trip naar Istanboel van afgelopen week. ‘Niet iedereen is even fris teruggekeerd van de wedstrijd tegen Besiktas’, vertelde Rutten daarover. ‘Daarom hebben we vandaag een lichte training afgewerkt, zodat de spelers kunnen herstellen en fit kunnen worden voor de wedstrijd van zondag.’

Een overwinning in de eerste wedstrijd van het seizoen zou het vertrouwen in de groep een enorme boost geven, weet ook Rutten. ‘Als we drie punten pakken, heeft dat absoluut een positief effect op de mentale gesteldheid van het team. Aan de andere kant wordt de competitie niet in het begin beslist, maar pas in maart of april. Bovendien is het zo dat de transferperiode nog doorloopt tot en met 1 september, waardoor in de samenstelling van alle selecties nog veel kan veranderden.’

Feyenoord zag de voorbije periode een aantal belangrijke spelers een transfer maken, maar sloeg zelf ook toe in de jacht op versterkingen. Zo tekenden eind vorige week Bilal Basaҫikoglu en Luke Wilkshire een contract in De Kuip. Het tweetal was nog niet speelgerechtigd tegen Besiktas, al reisde Basaҫikoglu al wel mee naar Istanboel. Rutten: ‘Al voordat was besloten om hem te halen, heeft Bilal me overtuigd dat hij de potentie heeft om door te groeien tot een topspeler. Hij toont de bereidheid om te vechten voor de bal, dat is belangrijk in topcompetities en om Europees succes te hebben.’ Of het tweetal hun opwachting zal maken in Den Haag, kon de hoofdtrainer nog niet zeggen. ‘Dat weet ik nog van niemand. Daar beslis ik zondag pas over, als ik een beter beeld heb van hoe fit iedereen is.’

De coach kan zondag in elk geval niet beschikken over Khalid Boulahrouz en de langer geblesseerde Rodny Lopes Cabral. Wesley Verhoek, die eerder deze week de return tegen Besiktas wegens een blessure aan zich voorbij moest laten gaan, trainde vrijdag net als Lucas Woudenberg nog apart van de groep met hersteltrainer Marcel Cas.

DE TEGENSTANDER

Op het moment dat de KNVB het competitieschema voor het seizoen 2014-2015 presenteerde en duidelijk werd dat in de eerste speelronde onder meer de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Feyenoord wordt gespeeld, zal in de Hofstad even met een glimlach teruggedacht zijn aan de laatste twee edities. Vorig seizoen beleefde Feyenoord een donkere avond in het Kyocera Stadion, waar ondanks het wegpoetsen van een 2-0 achterstand een 3-2 nederlaag werd geleden. Ook aan de ontmoeting van het seizoen 2012-2013 zullen de Rotterdammers weinig plezierige herinneringen bewaren. Na een 2-0 verlies in de voorlaatste speelronde was de kans op de tweede plaats definitief verkeken.

ADO blijkt de jaren sowieso een lastige tegenstander voor Feyenoord, dat in de laatste vijf seizoenen slechts twee keer met de volle buit vertrok uit Den Haag. Hoewel de statistieken uitwijzen dat Feyenoord in De Kuip vaak aan de goede kant van de score staat, zullen weinig mensen vergeten zijn hoe ADO, met Lex Immers en Wesley Verhoek in de gelederen, in 2011 met een klinkende 0-3 overwinning uit Rotterdam vertrok.

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, zal ook Henk Fraser zich realiseren. In de aanloop naar zijn eerste volledige seizoen als hoofdtrainer - vorig jaar maakte de oud-Feyenoorder het seizoen af na het ontslag van Maurice Steijn - beleefde hij een voorbereiding die allesbehalve rustig was. De knappe oefenzege op Levante (2-0) en het grote verlies tegen Konyaspor (0-4) werden overschaduwd door groot nieuws buiten de lijnen. Eind juli stemde de gemeente Den Haag in met de overname van ADO, wat betekent dat de club voortaan in handen ligt van een Chinees bedrijf.

Ook op transfergebied gebeurde er het één en ander in de Hofstad. Zo koos cultheld Tom Beugelsdijk voor een buitenlands avontuur, Jerson Cabral keerde terug naar FC Twente en Rydell Poepon vertrok naar Frankrijk, terwijl onder meer Thomas Kristensen (FC Kopenhagen) en Giovanni Korte (FC Dordrecht) de selectie kwamen versterken. Belangrijker is misschien nog welke transfers er níét plaatsvonden. Topscorer Mike van Duinen bleef binnenboord, evenals smaakmaker Roland Alberg. Met hun aanwezigheid hoopt ADO ook dit jaar sterk voor de dag te komen tegen Feyenoord en zodoende de competitie met een stunt te beginnen.

ADO Den Haag - Feyenoord 
Zondag 10 augustus om 12.30 uur in het Kyocera Stadion
Scheidsrechter: Danny Makkelie