Feyenoord is mijn club

Word ook Kameraadje!

Je krijgt dan 10% korting in de (online) Feyenoord Fanshop!

Feyenoord: geen woorden maar daden!

Wist jij dat Feyenoord al meer dan honderd jaar bestaat? De club werd in het jaar 1908 opgericht door een paar jongens die goed konden voetballen en groeide in de jaren daarna steeds harder. Daardoor kwamen er steeds meer toeschouwers kijken en werd in het jaar 1937 stadion De Kuip gebouwd, zodat al die fans naar Feyenoord konden kijken. Dat stadion staat er nu nog steeds, al is het in de loop der jaren wel een paar keer verbouwd. 

Op dit moment kunnen er maar liefst 51.117 fans in De Kuip. Al deze fans, en natuurlijk ook de fans die thuis naar de wedstrijden kijken, worden samen het Legioen genoemd. Doordat Feyenoord altijd zo goed wordt gesteund door het Legioen lijkt het voor tegenstanders soms net of het team met een mannetje extra speelt. Het maakt enorm veel indruk als al die fans met hun rood-witte shirts, sjaals en vlaggen op de tribune zitten. Daarom worden de supporters ook wel ‘de twaalfde man’ genoemd. Bij Feyenoord zal dan ook nooit iemand met rugnummer 12 spelen, want dat is het nummer van het Legioen! 

‘Geen woorden maar daden’ is het motto van Feyenoord. De fans zien het liefst spelers die mooie dingen laten zien op het veld en alles over hebben voor hun club. In al die jaren zijn er super veel spelers geweest die uitgroeiden tot de favoriet van het Legioen. Maar de meest geliefde en meest bekende is toch wel Coen Moulijn, die bijna 500 wedstrijden speelde voor Feyenoord! De fans noemden hem ‘Coentje’ en dat is waarom de mascotte van de Feyenoord Juniorclub Kameraadjes ook zo heet!

Wil je meer weten over de geschiedenis van Feyenoord? Hier vind je een uitgebreide beschrijving van meer dan 100 jaar historie! 

Een volle prijzenkast

Feyenoord heeft in al die jaren heel veel prijzen gewonnen! De bekendste en belangrijkste prijs is de Europacup I, die tegenwoordig Champions League wordt genoemd. Die prijs wist Feyenoord te winnen in het jaar 1970 door Celtic uit Schotland met 2-1 te verslaan. In dat jaar won Feyenoord ook nog eens de wereldbeker! 

De laatste Europese beker die Feyenoord won, is de UEFA Cup in het jaar 2002. In een geweldige finale (in De Kuip!) won Feyenoord met 3-2 van Borussia Dortmund. Wat een fantastische avond was dat! 

Ook in Nederland won Feyenoord heel veel prijzen, van de landstitel tot de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal. In de afbeelding hieronder kun je precies zien wanneer Feyenoord welke prijs won én hoe vaak. 

Wil jij de prijzen van Feyenoord in het echt bekijken? Dat kan in het Feyenoord Museum! Daar kom je vanzelf langs als je een rondleiding door De Kuip doet, maar je kunt ook een los bezoekje brengen! 

Beste jeugdopleiding van Nederland

Jordy Clasie, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Tonny Vilhena, Jean-Paul Boëtius, Terence Kongolo, Sven van Beek, Elvis Manu, Rick Karsdorp, maar ook Robin van Persie en Giovanni van Bronckhorst… Het zijn allemaal spelers die zo goed zijn geworden omdat ze jarenlang op Varkenoord hebben gespeeld. Varkenoord is de naam van het complex van de jeugdopleiding van Feyenoord, die al vijf jaar achter elkaar is uitgeroepen tot de beste van Nederland! 

Waarom die jeugdopleiding zo goed is? We kunnen natuurlijk niet alle geheimen verklappen, maar wel een aantal:

  1. Goede trainers: bijna alle trainers zijn zelf ook profvoetballer geweest, waardoor ze precies weten wat je moet doen om profvoetballer te worden. Een paar bekende trainers zijn Roy Makaay, Cor Adriaanse en Gaston Taument, die allemaal zelf bij Feyenoord hebben gespeeld.
  2. Gezond eten: op Varkenoord weten ze precies wat je wel en wat je niet moet eten om tot goede prestaties te komen. Door gezond te eten en drinken, worden de jeugdspelers van Feyenoord nóg beter!
  3. Goede school: de jeugdopleiding van Feyenoord werkt goed samen met de scholen van de jeugdspelers. Wie niet zijn best doet op school mag niet bij Feyenoord voetballen! 

Wil jij net zo trainen als een jeugdspeler van Feyenoord, onder leiding van een echte Feyenoord-trainer? Doe dan mee met Feyenoord Soccer Schools! 

Feyenoord in de samenleving

Wist je dat Feyenoord zich niet alleen maar met voetbal bezighoudt? De club heeft ook een afdeling die ‘Feyenoord in de samenleving’ heet. Deze afdeling helpt kinderen en jongeren in Rotterdam en omgeving om hun talenten te ontwikkelen op school, gezonder te leven en vaker te sporten. 

Dat doet Feyenoord in de samenleving via allerlei projecten, zoals Scoren in de Wijk en Feyenoord Street League. Met alle projecten van Feyenoord in de samenleving krijgen kinderen die het thuis of op school niet zo makkelijk hebben een kans op een betere toekomst. Mooi, toch? 

Wil je meer weten over de projecten van Feyenoord in de samenleving? Kijk dan snel op www.feyenoord.nl/samenleving.