De oprichting van Feyenoord in 1908

Lang geleden aan het begin van de 20ste eeuw was Rotterdam al een prachtige stad. Het was nog voor de tweede wereldoorlog. Zelfs nog voor de eerste wereldoorlog. Rotterdam was een bloeiende stad! Door de sterke groei van onze haven en het spoorwegverkeer, kon er steeds meer handel worden gedreven. Rotterdam werd een hele grote havenstad! In deze tijd werden er ook vele kinderen geboren en kwamen er steeds meer mensen in Rotterdam wonen.


De televisie bestond toen nog niet. Er was zelfs nog geen radio om naar te luisteren, geen PlayStation om FIFA op te spelen en geen smartphone om mee te appen. De kinderen toen, kenden al deze dingen nog niet. Zij hadden andere hobby’s dan jullie nu. Maar één van de dingen die de kinderen toen wel al deden, was voetballen! 


Het was het jaar 1908. Kees, Gerard, Henk en Nico hielden wel van een potje voetbal. Geld voor een leren bal hadden zij niet. In die tijd hadden de arbeiders op Rotterdam-Zuid het niet zo breed. In de haven verdiende je namelijk ook niet echt heel veel. Dus maakten zij zelf een bal van samengeperst krantenpapier met daaromheen inpakpapier. Elke zondag speelden zij op het plein voor de Wilheminakerk in de Oranjeboomstraat in de wijk Feijenoord. Dit waren de mooiste momenten. Voetbal was hun spel, een spel waar zij plezier in hadden en steeds beter in werden.

Op een dag, niet zomaar een doordeweekse dag maar de dag dat Kees jarig was, wachtte Kees een verrassing. De vader van Kees heeft een timmerwinkel. De laatste tijd liepen de zaken aardig goed. Er kwam dus wat meer geld binnen. Zijn vader besloot om Kees te verrassen nu hij het geld ervoor had. Kees kreeg van zijn vader een leren bal! Een echte leren bal! Nooit eerder heeft Kees de kans gehad om met een echte voetbal te voetballen. 


De jongens konden hun geluk niet op en dachten: “Waarom richten we niet zelf onze eigen club op?” En zo gebeurde het op een zondagmiddag dat Kees van Baaren, Gerard van Leerdam, Henk Mulder en Nico Struijs hun eigen voetbalclub op wilden richten.


In 1908 lagen er nog geen mooie voetbalveldjes om op te oefenen en te trainen. Als clubterrein kozen zij voor De Put. Een opgespoten terrein tussen het Afrikaanderplein en de Hilledijk. Eigenlijk te slecht om op te voetballen maar deze jongens gingen er voor. Niets hield hen tegen! Ook de tenues bestonden uit een simpel rood shirt met blauwe mouwen en een witte broek. Bal, tenues en locatie… Feyenoord was geboren…